MAKALELER

Müziksiz Evin Konukları - Tiyatro Kare

2014.05.14 00:00
| | |
4354

Mayıs’ın ilk haftasında Ankara Şinasi Sahnesinde, Dönemin başından beri görmek istediğim ‘Müziksiz Evin Konukları’ adlı oyunu Ankara Turnesinde görme şansını

 


Müziksiz Evin Konukları’( Lost in Yonkers) Neil SIMON Tiıyatrokare Ankara Turnesi
  
Mayıs’ın  ilk haftasında Ankara Şinasi Sahnesinde, Dönemin başından beri  görmek istediğim ‘Müziksiz Evin Konukları’ adlı oyunu Ankara Turnesinde   görme şansını buldum.

 

 

2014’ SADRİ ALIŞIK TİYATRO ÖDÜLLERİ’sonrası daha bir mutlu daha bir eleştirisel olarak biletimi aldım. 

Oyun ,Nedim Saban tarafından ikinci kez sahnelenme eylemi ile birlikte, Bir başka sanatçının anısına hizmet ederken diğer sanatçının da onca başarılarla dolu yılına bir armağan gibi Sayın SABAN tarafından  düşünülmüştür.

Tiyatrokare’nin  bu vefa duygusuna dayanarak gerçekleştirdiği, 2014 yılı bu müstesna düşünce eylemi büyük tiyatro ödülünü benceTiyatrokare’ye çoktan   kazandırmıştır. Alışılmışın dışı bir uygulamanın da örnek sahibi Sayın SABAN ve arkadaşları  olmuştur.

Neil Simon tarafından ustalıkla gülmece ve duygusallığın birlikte işlendiği,kahkahalarla gülmediğimiz ama gülümsediğimiz  bu oyun da  yazarın en iyi oyunlarından biri olmuştur.

Amerikan halkının orta sınıf yaşam örneği  olan  bu aile,İkinci  Dünya Savaşı  sırasında iki erkek çocuğun, büyükannelerinin evinde yaşadıkları bir dolu  ev prensiplerine uyumsuzluklarından kaynaklanan zor  yaşamları ile birlikte engelli Bella Teyze’nin de varlığının  katıldığı zaman, zaman sevginin  ve de hoşgörünün  ötelendiği , zaman ,zaman da tam tersi sürecin işletildiği oyun düz ,süslemeden uzak şartların getirdiği  bir aile yaşamının tam tamına kendisidir.

Pulitzer Ödüllü, Bu oyunda özellikle iki erkek çocuğunolduğu gibi diğer aile bireylerinin de gerçekten  aile yaşamları zordur.

Aile’ye bakacak olursak; ‘Bella Hala rolünde  hayranlıkla izlediğim , üstlendiği bu zor rolü ve mükemel  performansı  ile baştan sona oyunun yürütegeçi olmuş, Zorluğunu  bilen, üstlenen ve üstesinden başarı ile   gelen  genç  ama  bu rolü ile artık ustalığa adım atmış bir sanatçı olarak gördüğümüz  Özge ÖZDER’i  çok önemli bir isim olarak Türk Tiyatrosu başarı isim listesine  de  yerleştiğini görüyoruz.

2014 Mayıs ayı ‘SADRİ ALIŞIK TİYATRO KADINKOMEDİ DALINDA ‘Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu ÖDÜLÜ’nü ‘   alan ÖZDER  için bu oyunda tek gerçek vardır, Ödül sahibini bulmuştur..

Bu oyun sanatçı Özge Özder’in çoğunlukla   üzerine kurulmuş  İkili ,üçlü veya daha çoklu  sahneler de de oyuncu  üzerine bırakılan oyun tüm duygusallığın bilinçli olarak güzelliklerini de seyirciye yine  bu oyuncusunun  yumuşacık bir şekilde bilinçli olarak   aktarımı sağlanmıştır.

Oyuncu, Oyunda  zarif bedenini  oyunculuğunun tüm üst sınırını zorlayarak mükemmel ifade ettiğinin de farkındadır.

Özge Özder , arkadaşlarının önüne geçmeden olması gereken sıcaklığı  veya tam tersi alış verişi akılcı bir yöntemle sahnede kurmayı  da başarmıştır.

Sanatçı özlediğimiz diksiyon , fonetİk bilgisinin  getirdiği ses renginde de hiçbir abartıya kaçmadan Özder’in    mükemmel  uygulayışları çoğunlukla  son zamanlarda sahneler de bulamadığımız  ve seyir  yerimizde  özlenen ‘ seyirci mutluluğu’  ile yeniden bu oyunda bizi  buluşturmuştur.

Teşekkürlerimiz size sevgili( Bella Hala) Özge ÖZDER.

Büyükanne ‘(Grandma)de Serpil TAMUR ‘un  başarısı arkasında taşıdığı  elli yılın güzelliğine ilişkindir. Oyunculuğu ise bu oyun’un bir başka parlaklığının ve özelliğinin nedeni olarak bizi karşılamıştır.

 Arty rolünde izlediğimiz Selim TEZİN’İ  ilk kez tanıma fırsatı buldum.Genç oyuncuyu büyük bir beğeni  ile izlenirken,.Sahne de doğal olarak öne çıkışını önlemek mümkün olmuyor..Müthiş bir sahne ışığı olan oyuncu, fiziksel yapısını bile bu nedenle adeta yeniden tersine işleyişle olumluya çevirmiştir.

Asuman ÇAKIR’ (Gert) ın Sevimli Hala olarak  canlı görüntüsü ve  enerjik yapısı çok beğenilirken, Nefes çekişlerindeki sıklığın abartıya ulaşmadan sayıca eksiltilmesi  olasılığını düşünmemek de mümkün değil.Oyuncunun da    daha telaşsız  ,   rahatlama şıklığını da kanımca  bu durum  sağlamış olacaktır.
 
Abdullah SEMERCİ (Jay)’de gördüğümüz değişimler de de  istenileni  yakaladığımızda, seyirci biraz daha bir beklenti içine girmiştir.

Abdullah SÜSLER’(Eddie) de  ise değişimlerin getirdiği farklılıkları daha açık görme isteği SEYİRCİYİ körüklemiştir. 

 Emrah DÜZKAYA ‘(Louie) nın önünde  çalışma yıllarının olduğunu   söyleme içtenliğimi paylaşırken , bu güzel oyunu ve yorumu daha ileri yıllara taşıma dileğimden bu istek oluşmuştur.

Dekor Tasarımında  Savaş DİNÇEL, Kostüm Tasarımında Serpil TEZCAN ,Işık Tasarımında Mustafa TÜRKOĞLU görmek istediğimiz tüm uygulamaları düşünmüş organik yapıya ters düşmeden tüm olasılıkları bile düşünerek, Oyuna desteklerini verirken bazı düşünce kıvrımlarının bile getirebileceği zorlukları , yumuşacık geçişlerle uygulamalarında  ortaya çıkarmışlardır.Kutlarım.

Nedim SABAN ve Tiyatrokare

Sayın SABAN’ın  Büyükanne ve özellikle Engelli , Bella Hala üzerinden kurduğu müthiş reji dengesinde  dış ve iç adeta matematiksel bir formülün uygulanışı olarak  herşey  yerli yerine oturtulmuştur

.Karşıtlıklar ise yıne aynı evrensel  temel unsur gözardı edilmeden reji de kullanılmıştır.

Yaşlı ( Engelsiz), Genç(Engelli )ve çeşitli  dürtülerle birlikte savaş ortamının da  getirdiği karamsarlık,çöküntü,yalnızlık  ve herşeye rağmen sevgiye yöneliş rejinin   bir başka başarılı uygulanışı olmuştur.

Yazar SIMON ,  Nedim SABAN rejisi ile bu oyununu seyretme şansını bulabilse demem karşısında abartı yaptığım düşünülebilinir. Neil SİMON hayranı olarak bunu rahat rahat yazabilmişliğimin yanında özel bir tiyatronun varoluş zorluklarının ötesine , Sanat sevgisinin bir de vefa yapısı içinde sunumu  Sayın SABAN  ile Tiyatrokare’nin bir başka özenilesi durumunu da ortaya çıkarmıştır.

Teşekkürümle birlikte,,Tiyatrokare’nin  yeni bir seyircisi daha  yeni sezonda İstanbul veya Turnelerinizdeki  ouynlar da  yerini alacaktır.                                                                                                                                  
Füsun BALKAYA
13.MAYIS 2014 /ANK  

Anahtar Kelimeler: müziksiz evin konukları, tiyatro kare



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir