MAKALELER

Moda Sahnesi'nden yeni oyun : İki Kore'nin Birleşmesi

2023.09.10 00:00
| | |
5958

Oyun aşka, ilişkilere ve bunlara bağlı travmalara dair hoş, sevimli bir ironik karmaşa aslında.

Joël Pommerat ın yazdığı, Mine Çerçi'nin dilimize çevirdiği Kemal Aydoğan'ın yönettiği " İki Kore'nin Birleşmesi /  The Reunification of the Two Koreas " adlı oyunda Bengi Günay sahne tasarımını, Dilan Yoğun hareket tasarımını, İrfan Varlı ışık tasarımını, Damla Pehlevan müzik seçimlerini üstlenmiş.

Oyun aşka, ilişkilere ve bunlara bağlı travmalara dair hoş, sevimli bir ironik karmaşa aslında.

Aşk var mı ? Aşk sahiden o şarkıda olduğu gibi, Adem ile Havva'dan kalan eski bir yalan mı ? Aşkın kanunu yeniden yazmak mümkün mü ? Bu dünyadaki hikayemiz son bulmadan gerçek aşkı tadabilecek miyiz ?

Neriman Uğur, Levent Tülek, Asiye Dinçsoy, Sedat Kalkavan, Melek Ceylan, Reyhan Özdilek, Damla Pehlevan'ın başlıca rolleri üstlendiği " İki Kore'nin Birleşmesi " bana göre, ' izlenmezse olmaz, sakın kaçırmayın'lık özenle hazırlanmış bir oyun.

Dekor, oyuncu performansları, müzik rejiyle kusursuz biçimde örtülmüş.Levent Tülek Neriman Uğurlu, Asiye Dinçsoy yaşar kıldıkları duygulanımların seyirciye yansımasını başarıyla sağlamışlar.Aslında tüm kadro bütünselliği ve tutarlılığı, sahne üzerindeki ritm ve tempoyu  korumuş, karakterlere sahip çıkmış.Böylece de izleyiciyi bir anda avucunun içine alan, yazar ve yönetmenin kattığı renklere sadık, enerjik, yer yer gülünç olanla hüznü içeiçe dokuyan bir oyuna imza atılmış.

Lacan öğretisinin üç unsuru olan gerçek, imgesel ve simgesel dönemlerin izlerini taşıyan oyun, " Boşanma, Temizlik, Ayrılık, Düğün, Ölüm, Bekleyiş, Savaş, Çocuklar, Sevgi Yetmiyor, Değer, Hafıza, Hamile, Değer olmak üzere toplam on üç kısa bölümden oluşuyor.

Kemal Aydoğan ile oyun öncesi kısa bir konuşma yaptım :

Pınar Çekirge - Neden " İki Kore'nin Birleşmesi ' oyununu ?

Kemal Aydoğan - Bu oyunu, bende sahneleme isteği yaratan özelliği, hiç kuşkusuz, ' Aşk olgusunu bir çok yönüyle sıradanlığa ve özellikle sululuğa kaçmadan belli bir noktada durarak mercek altına alma becerisi,' oldu  diyebilirim.Her insanın yaşayabileceği sayıda türlü aşk ve aşka düşme hallerine bakarken aynı zamanda da bu aşkı “kaybettiğimizde” nasıl bir cansızlık, mutsuzluk belasına bulaştığımızı da işaret ediyor. Bu tematik cazibesinin dışı kadar, eser de kurgusu ve konusuyla içinde güçlü bir oynama duygusu barındırıyor. Oyunun aşkı anlatırken kullandığı rüya atmosferi ilişkilerde zihinsel olarak gerçekleşen durumların cisimleşmesini sağlıyor. Bu da görünmezi görünür kılarak kontrasları güçlendirerek seyri zevkli hale getiriyor.Ayrıca şunu söylemek isterim, kaliteli ironilerle bezenmiş sağlam bir tekst.Değişik bir komedi..."

Moda Sahnesi'nin sezon açılış oyunu " İki Kore'nin Birleşmesi " ni izlemenizi, öneririm.

Anahtar Kelimeler: iki kore nin birleşmesi, Moda Sahnesi



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir