Sekiz Muhteşem Kadın Aynı Sahnede!
Bakırköy Belediye Tiyatroları, üzerindeki ölü toprağını atarak tiyatro sezonun en iddialı yapımlarından birisine imza atıyor. "Medeni Hali : Kadın" tiyatro bünyesinde oluşturulan yazarlık atölyesi ile ortaya çıkmış bir metin. Oyuncuların, yazarın, yönetmenin doğaçlama tekniklerle belirlediği oyunda; Türkiye profiline uygun sekiz ayrı kadının odalarına girilmiş; kadınların iç dünyaları cesurca gösterilmiş. Gülce Uğurlu'nun yazıp Yelda Baskın'ın sahneye aktardığı "Medeni Hali : Kadın" gün içerisinde devamı karşımıza çıkan birbirinden ilginç kadın profillerinin fotoğrafını çekiyor. Bebeğiyle aşka ve yaşama dair düşüncelerini paylaşan Yasemin; erkek arkadaşından hamile kalarak ne halt edeceğini şaşıran Ekin; kayınvalidesine evinin kapılarını açmaya hazırlanan Ümran; hayal dünyasında gezinen Derya; yurt dışındaki sevgilisi ile sanal yolla aşk yaşayan Esma; Önem, Cansu… hepsinin birbirinden ayrı yaşantılarında erkeğe karşı geliştirdikleri çaresiz savunmaları görüyoruz. Bunların yanında itilmişlik, kendisini erkeklere beğendirme telaşı, ayrılık, evliliğe karşı duyulan nefret konuda ince ince işlenmiş.
Kadınların Çaresiz Halleri!
Kadınların ruh hallerini açıkça ortaya dökmek kolay bir iş olmasa gerek. Kadına yüklenilen toplumsal misyon gösterinin her karesinde ironik bir dille eleştirilmiş. Aşık olan kadının aşkını bile bazı kurallara göre yaşaması bu duruma verilmiş en güzel örnek. Ayrıca kadın anne dahi olsa, kendine özgü duygularını hiçbir zaman yitirmiyor. Güzelliğini görebilecek bir koca arıyor. Cinsel duygularını renklendirecek romantik erkeğini düşünüyor her an. Fakat tüm kadınların ortak bir yanı daha var: mutluluğun peşinde koşmak! İster evli olsun ister bekar; ister flört etsin ister yalnızlık içinde kıvransın beklenti aynı! Oyunun yazarının hemcinslerini yazarken çok iyi gözlem yaptığını anlıyoruz. Kocaya, kayınvalideye, sevgiliye, anneye, arkadaşlara şirin ve tatlı görünmek için içindekileri duyguları bastıran çaresiz kadınlar herkesi düşündürüyor!
Oyunu sahneye koyan Yelda Baskın, kadınların birbirinden ayrı ev ortamlarını yerleştirmiş sahneye. Sahnenin bölümlenmiş yerlerinde kadınların kendileri ile geçirdikleri zamana şahit oluyoruz. Banyoda, evin dış kapısı önünde, oturma odasında, mutfakta, yatak odasında, salonda, telefonda, bilgisayar başında birbirinden ilginç ve gerçekçi kadın karakterlerin duyguları yükseliyor. Işık oyunlarıyla kadınların sahnede belirmesi, müzikle beraber yer değiştirmeleri konunun akıcı şekilde ilerlemesini sağlamış. Yönetmen konuyu zekice kurgulamış. Yazarın anlattığı sekiz ayrı kadın yönetmenin dahiyane zekası ile iç içe girmiş. Her kadın bir sonrakini tamamlıyor. Böylelikle anlatının bütünlüğü başarıyla seyirciye aktarılıyor.
Komedi ve Trajedi İç İçe
Oyun kadın öykülerindeki komediyi ve trajediyi çok güzel harmanlamış. Kocasıyla tekrar barışmak isteyen bir kadının feryadı insanları güldürürken, sevgilisi tarafından hamile bırakılan kadının çaresizliği herkeste derin bir sessizlik oluşturuyor. Gösterideki örnekleri çoğaltabiliriz. Gülce Uğurlu, Elif Ürse, İpek Ayaz, Esra Ruşan, Selen Domaç, Pervin Bağdat, İlkin Tüfekçi, Pınar Tuncegil sahneye çıkan isimler. Öyle güzel bir ekip var ki karşımızda, kimseyi ayrı tutamıyor insan. Tüm oyuncuların eşsiz karakter çözümlemelerinden anlıyoruz ki, grup içi dayanışma üst seviyede. Gerçekten iyi bir ekiple karşı karşıyayız.
Bakırköy Belediye Tiyatrosu, "Medeni Hali : Kadın" oyunu ile içindeki bir kalıbı yıkmış durumda. Rolünü büyük edalarla oynayan oyuncular yerine; sıradan, basit oynayan oyuncular sahnede bir devrim gerçekleştiriyorlar. Kadın ya da erkek fark etmez gidin bu harika gösteriyi izleyin.
Anahtar Kelimeler: Medeni Hali Kadın, Bakırköy Belediye Tiyatrosu
0 Yorum