MAKALELER

Lulubay - Pangar

2012.11.14 00:00
| | |
3710

Türkiye Tiyatrosu’nda özel tiyatrolar geçtiğimiz sezon çok büyük işler gerçekleştirdi.

Cihangir Cihangir Olalı Böyle Anlatılmadı
 

Türkiye Tiyatrosu’nda özel tiyatrolar geçtiğimiz sezon çok büyük işler gerçekleştirdi. Alternatif mekanların sayısının artmasını bir kenara koyalım, yurt içi ve yurt dışı tiyatro eğitimi alan onlarca genç sanatçı sahnelerimize çarpıcı işler sunmayı sürdüyor. İki binli yılların yaşantısını içselleştiren isimler, kendi doğal dünyalarını yorumlayıp sahnelerimizin ufkunu açan yapıtlarla seyirciyi bulundukları dünyanın tüm renkleriyle birleştiriyor. Pangar bu gruplardan en yeni olanlarından. Edebiyatın ilham kaynağı Tanrı ‘Pan’dan esinlenilerek ‘Pan’ın Yeri’ anlamına gelen ‘Pangar’ı tiyatromuzun ve sinemamızın kaliteli bir ismi Demet Evgar kurdu. ‘Lulabay’ adlı yeni oyunda ise genç sanatçı Aslıhan Erguvan başarılı bir proje gerçekleştirmiş. 

Aslıhan Erguvan tiyatromuzun genç girişimcisi. Kendisinin yazıdığı ve ekibiyle birlikte oynadığı ‘Lulabay’, Cihangir’ in tarihi sokaklarında, evlerinde içiçe geçmiş insanların hikayesini bizlere anlatıyor. İstanbul’un en derin gizemlerini içinde barındıran Cihangir semti genel anlamda yarattığı antisosyal karakterlerle anılıyordu. Toplumdan kopuk insan modellerinin yaşadığı semtin kendine özgü sosyal kitlesinin varlığı ‘Lulabay’da detaylarla ortaya çıkmış. Genç yazar Erguvan’ ın yarattığı ‘evli-evsiz’, ‘mutlu-mutsuz’, ‘yaşlı-genç’, ‘umutlu-umutsuz’ insan betimlemelerinin yanında bir kedinin dünyasından sunulan ironi konunun özünü meydana getirmiş. 
Oyunda üç ayrı dünyayı izliyoruz. Birinci görüntü Cihangir’de bir kahve, ikincisi bir ev, üçüncüsü sokakta süren hayat. Birbirinden bağımsız gibi görünen bu yaşamlar aslında bütünlüğün içinde aynı potada eriyor. Herkes birbiriyle bağlantılı. Bir kadın evde kocasından istediği ilgiyi bulamıyor, kendisini sokaktaki kafenin içine atıyor. Orada dostlarıyla tadında sohbetler ederken, kafedeki orta yaşlı adam kendi yaşında bir kadına içten içe aşk besliyor. Kadın kedisiyle evinde mutlu hayat sürerken kadının kedisi sokaktaki diğer kedilerin hayatlarına özeniyor. Sokak kedilerine inanıp güzel yaşantısından vazgeçen kedi ile sokağın bir başka sorunu ‘sokak çocukları’ nın hayatına tanıklık ediyoruz. İlişkiler öylesine güzel işlenmiş ki, insan konunun bir noktasında kendi hayat öyküsünü görebiliyor. Toplumun tüm kesimlerini oyunun içinde izlemek mümkün. Ayrıca konuda araya katılan ‘para’, ‘aşk’ esprileri olayın tekdüze ilerlemesini engellemiş. 

Gösteride Nail Kırmızıgül, Fatih Sevdi, Zuhal Gencer Erkaya, Aslıhan Erguvan görev almış. Nail Kırmızıgül, orta yaşlı adamı ve sokak kedisini kendisine özgü yeteneğiyle çok iyi yorumluyor. Fatih Sevdi, kadın ile kafedeki rolünde komediyi zirveye tırmandırıyor. Zuhal Gencer Erkaya, yalnız, arayış içindeki orta yaşlı kadının psikolojisini bizlere yerinde sunmuş. Aslıhan Erguvan hem kaliteli bir oyun yazıyor hem de sade rolünde şahane bir performans sergiliyor. 

Anlatımlarla süre gelen öyküyü öylesine güzel izliyoruz ki... İnsanı kendi dünyasıyla başbaşa bırakan ‘Lulabay’ ironik yapısıyla sezon içinde izlenmesi gereken kaliteli bir gösteri. Oyun Kumbaracı 50’de... 

Yaşam Kaya / [email protected] 

Anahtar Kelimeler: Lulubay, Pangar



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir