MAKALELER

Külhanbeyi Müzikali - Bakırköy Belediye Tiyatrosu

2011.09.16 00:00
| | |
11220

Bakırköy Belediye Tiyatrosu, son yıllarda ortaya koyduğu oyunlarla pek ses getirmemişti...

 

    Kemal Başar Bakırköy Belediye Tiyatrosuʼna Damgasını Vurdu!
 
    Bakırköy Belediye Tiyatrosu, son yıllarda ortaya koyduğu oyunlarla pek ses getirmemişti. Doğru isimlerle doğru zamanda çalışan tiyatro, son iki oyundur aradığı enerjiyi yakalamış durumda. Türkiyeʼ nin en iyi yönetmenlerinden Kemal Başarʼın sahneye koyduğu "Külhanbeyi Müzikali" son beş sene içinde müzikalite açısından İstanbulʼda yapılmış en güzel iş! Özellikle Bakırköyʼün genç ve dinamik kadrosunu mükemmel bakış açısıyla kaynaştıran yönetmen, tiyatro sezonunun bitimine doğru sahnelere damgasını vuruyor.


 
    "Külhanbeyi Müzikali" Osmanlıʼ nın faşist Abdülhamit dönemini anlatıyor. İstanbulʼ un dört bir yanında bitmek tükenmek bilmeyen yangınlarla boğuşan tulumbacıların gayretleri, çatışmaları, kavgaları, aşkları mizahi bir üslûpla seyirciye sunulurken; devlet içinde baş gösteren baskı, şiddet, işkence ve rüşvet yangını anlatılan konuyla bütünleştirilmiş. Ülkü Ayvazʼ ın yazdığı metin her şeyiyle bir ders niteliğinde. Günümüz Türkiyeʼsinin dönemsel olarak konuyla benzerlikler göstermesi, insanların kalbinde yanan yangınla güncel bir ahenk tutturmuş.


 
Bakırköy Belediye Tiyatrosuʼnda Harika Bir Yönetmen!
 
    Kemal Başar, Külhanbeyi Müzikaliʼ ni sahneye aktarırken metni öylesine yerinde işlemiş ki, konu hiçbir noktada abartı göstermiyor. Müziklerin, oyuncuların, teknik donanımın üstün gayreti yönetmenin fikirsel yaratımıyla eş doğrultuda ilerlemiş. Konunun özünü yakalamaya çalışan yönetmen, elindeki malzemeyi sonuna dek kullanmayı başarabilmiş. Öncelikle eğlenceli öyküye siyasi birtakım vurucu sözler yerleştirmiş. Osmanlı toplumunun içine düştüğü çaresizliği her iki açıdan sunmuş. Halk kendi sorunlarıyla fakirleşip, çaresizce sisteme boyun eğerken, tepedeki yönetici güruh zor kullanarak halkı sömürmeye devam ediyor. İşte tam bu noktada meşrutiyet özlemi içindeki Ali Suavi sahneye çıkıyor. Abdülhamitʼin faşizan baskılarına cesurca göğüs geren bir aydını izliyoruz. Fakirlik, açlık, yoksulluk, sindirme ve yıldırma politikaları Kemal Başarʼın akıl dolu yaratımıyla izleyiciye aktarılıyor. Tulumbacılar arasında yaşanılan aşk, ikinci konuda memleket aşkı olarak karşımıza dikiliyor. Her iki aşkın kesiştiği noktalar var: Kavuşamamak! Başaramamak! Ama şarkı sözlerinde yatan ironiler, baskıcı dönemden ülkenin nasıl kurtulduğuna da dikkat çekiyor.


 
    Oyunun kadrosuna geçmeden, ışık tasarım, müzik ve kostüm için birkaç kelime yazmakta yarar var. Sadık Kızılağaçʼ ın kostümleri gayet hoş, dönemi ifade ediyor. Ama o tulumbacıların giyindiklerini anlayamadım. Işık Tasarımʼda Yükse Aymazʼı kutlamak gerekli! Sahnenin dört bir yanını kapsayan çalışması, geçişlerde oyuna kattığı enerji yadsınamaz bir gerçek! Can Atillaʼ nın eşsiz müzikleri için bütün övgüler az kalır. Oyun için müziklerde bazı oynamalar yapılmış, yapılan işin kalitesi daha bir arttırılmış!
 


60 Kişilik Devasa Kadro!
 
    Kemal Başar, kalabalık kadrolarla çalışmayı seven bir yönetmen. Bu sezon sahneye koyduğu "Çığ", "Romeo ve Jüliet" oyunlarında bunu açıkça gördük. Külhanbeyi Müzikaliʼnde sahne önü ve arkası 60 kişilik bir ekiple iş çıkarmak herkesin yapabileceği durum değil. Özellikle genç ve usta oyuncuları aynı kare içine yerleştirmek büyük bakış açısı gerektirir. Tiyatronun tüm oyuncuları şahane; ama içlerinde oyunun konseptine göre daha bir ön plana çıkan isimler de yok değil. Çiroz Ali rolündeki Tugay Mercan, Deli Behiyeʼde Defne Şener Günay aşkın resmini çizerken; Ali Suavi karakterinin keskin duruşunda Erol Ozan Ayhan performanslarıyla kendilerini belli ediyorlar. Müsteşarʼı oynayan İsmail İncekara, saray erkanı içinde gelişen rüşvet, adam kayırma, halka zulmetme olaylarını kendine has üslubuyla çok iyi sunuyor. Aytekin Özenʼ in Abdülhamit yorumu ise fevkalade esprili olmuş. Faşizan sistemin başını çok doğru resmetmiş.


 
    Alican Yücesoy, Ali Rıza Kubilay, Doğacan Taşpınar, Ali Aziz Çölok, Ekrem Yücelten, Mert Asutay, Fırat Yalçın, Serkan Öz, Sercan Yener, Murat Batıkan Avcı, Nişan Şirinyan, Münir Akça, Ali Kil, Emrah Eren, Orhan Kemal Aydın, Ercan Koçak, Burak Dur, Şafak Ersözlü, Yunus Emre Kılınç, Gözde Ayar, Eda Özdemir, Zeynep Köse, Evren Erler, Murat Şenol, Kadir Hasman, Hüseyin Durak, Okan Yahşi, Canberk Çetin, Emre Koç ekibin diğer başarılı isimleri!... Hepsi için ayrı ayrı değerlendirme yazılsa başarılarına sayfalar yetmez.


 
    Oyunun güzel orkestrası, Tolga Çebiʼ nin müzik direktörü olduğunu bizlere hissettiriyor. Gösteride koreografi konusunda bir takım eksiklikler olsa da, konunun gidişatını etkileyecek ciddi hatalar görülmüyor. Ses konusunda ufak tefek sorunlar ilerleyen zamanlarda aşılır. Güçlü bir kadro, muhteşem bir müzikal sizleri bekliyor. Mutlaka izleyin…
Etiketler: Külhanbeyi Müzikali Bakırköy Belediye Tiyatrosu 

Anahtar Kelimeler: Külhanbeyi Müzikali, Bakırköy Belediye Tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir