MAKALELER

Küçük Genny Efsanesi - Tiyatro Z

2004.05.18 00:00
| | |
3384

Oyunun yazarı Dan Dietz, içinde yaşadığı çelişkileri oyunuyla tüm dünyaya sunuyor. Dietz'e göre kapitalizm insanları bir noktadan sonra tarifi mümkün olmayan boşluğa doğru itmektedir.

 Dan Dietz'in yazıp, yönetmenliğini Cem Kenar'ın yaptığı TempOdyssey / Küçük Genny Efsanesi Tiyatro Z'nin sahnesinden tiyatroseverlere ulaşıyor. Oyunun yazarı Dan Dietz, içinde yaşadığı çelişkileri oyunuyla tüm dünyaya sunuyor. Dietz'e göre kapitalizm insanları bir noktadan sonra tarifi mümkün olmayan boşluğa doğru itmektedir. Para hırsı ile sevgi ve aşk olgularından mahrum bırakılan insanların ömürlerini bir makine gibi tamamlamaları yazarın sisteme karşı önemli bir eleştirisidir. İşte yok olan insani değerlerle yetişen bir toplumun aynasıdır Küçük Genny Efsanesi! 


     Oyun, geçici işlerde çalışarak yaşamını devam ettirmeye çalışan Genny'nin etrafında döner. Karakterin yeni girdiği bir işteki ilk ve son gününü izleriz. Bir bomba fabrikasında çalışmaya başlayan Genny çevresindeki insanların ona olan bakış açısı ile geçmişe ve geleceğe doğru yolculuklar yapmaktadır. Georgia eyaletinde geçen çocukluk yıllarında babasının ve annesinin acımasızca öldürdükleri tavukları satarak para kazanmaları; hayvanları öldürme işini de Genny'ye yaptırtmaları onun en büyük psikolojik travmasını oluşturmaktadır. Acımasızca boyunları kırılarak öldürülen hayvanların üzerinden sağlanılan geçim, karakterin sevgiden uzak bir hayat sürmesine neden olmuştur. Genny'yi sadece para getirecek bir araç olarak gören anne baba; iş yerinde seks aracı olarak gören çalışanlar, karakteri sonu kötü bitecek bir psikolojik tarvmaya doğru itmektedir. Böylelikle yazar Dietz, Genny üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nin var olan önemli bir sorununu tüm dünyaya göstermiş oluyor.
 
Kapitalist öğretilerle dünyadaki bütün sistemleri etki altına alan, bir ülkenin içindeki çatlakları görmek şaşırtıcı bir durum oluşturmaktadır. Aslında vahşi kapitalist olguların zararları insanlık üzerinde fena etkiler yapmaktadır. İnsanı bedenden ibaret düşünen zihniyetler, kapitalist felsefenin yok oluş alt yapısını hazırlamaktadırlar. Dünya ne yazık ki gerçek liberal düzenden kopmuştur. Bugün dünya üzerindeki tüm ülkeleri esir alan ekonomik krizden yola çıkarak bu savı doğrulayabiliriz. Bankaları, finans sektörlerini var eden beyinler ekonomik krizle beraber bir gece içinde işlerinden mahrum edilmişlerdir. Sistemi var eden insanlar yine sistemin acımasız yüzü ile bir boşluğun içine doğru itilmişlerdir. İşte Genny tam bu noktada geçici işlerde çalışarak sadece yaşamaya gayret eden bir kişidir. Fakat sistem onu paraya ulaşmak için bir araç olarak gördüğünden, Genny içinde sakladığı bütün vahşi olguları davranışlarına yönlendirmek üzeredir. Ona göre insanın bedeni ile tavuğun bedeninin birbirinden farkı yoktur. Her iki beden de birilerine para kazandırmak için araçtır. 
 
Cem Kenar, bu denli önemli bir metni sahneye uyarlarken zekice kurgular yapmış. Öncelikle sahneyi dekora boğmamış. Küçük ve dar alanın her köşesini kullanmış. Genny'nin geçmişle gelecek arasında köprü kurmasını sağlamak adına sahne geçişlerinin hızlı olmasına dikkat etmiş. Oyuncuların rollerini sahneye yansıtmalarına olanak tanımış. Oyun içinde bilimsel verilerin kullanılması ve Genny'nin yaşadığı manikdepresif halleri izleyiciyi oyundan soğutmuyor. Aksine merak duygusu ile beraber oyun akıcı bir hale dönüşüyor. 
 
Genny rolünde karşımıza çıkan Bengi Heval Öz fevkalade önemli bir oyunculuk ortaya koyuyor. Seviştiği çocuğu öldürdüğü sahnede izleyenleri büyülüyor. Çocukluğuna döndüğü anda, babası ve annesi ile yaşadığı çatışmalarda inanılmaz derecede başarılı. Kapitalizmin vahşi ve acımasız yönlerini gösterirken seyircileri mükemmel derecede etkiliyor. Özellikle cesur sahnelerdeki tavırları ile doğal bir oyunculuk ortaya koyuyor. Ölü çocukta rol alan Nuri Karadeniz, kadını seks aracı olarak gören bir zihniyetin temsilcisi durumunda... Genny tarafından boynu kırılarak öldürülmesinin akabinde ölüme karşı isyanı çok etkili. Bedeniyle sistemin önemli bir aracı olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Nebil Sayın baba karakterinde Genny ile girdiği diyaloglarda iyi bir performans sergiliyor. Anne rolündeki Derya Aslan ile güzel bir ikili oluşturmuşlar. Sayın'ın ve Aslan'ın psikolojik çözümlemeleri de oyunun önemli bir ayrıntısı. Bilim adamı karakterinde Umut Tabak ekibin başarısına uyum sağlamış.
 
Küçük Genny Efsanesi, içinde yaşadığımız sisteme ABD'den eleştiriler sunuyor. Aslında düzen Amerika ve Türkiye için çok da farklı değil. İnsanlar sevgiden uzak, salt paraya önem vererek psikolojik felaketlere doğru yol alıyorlar. İçinde yaşadığımız dünyanın en büyük sorununu görüp, kendinizle hesaplaşmak istiyorsanız bu oyunu izleyin.

 

Anahtar Kelimeler: Küçük Genny Efsanesi, Tiyatro Z, Dan Dietz, bengi heval öz, cem kenar



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir