" 1949'da kurulan Devlet Tiyatrosu'nun, yani 73 yıllık kurumun 45 yılında oyuncu ve yönetmenlik yapan biri olarak anıların arasında serzenişlerimi de yansıttım..."
Metin Belgin, " Acıklı Güldürü " ( Literatür Yayınları.,2022 ) adlı anı kitabında kendi ifadesiyle " Kulisten sahneye, sahneden hayata mekik dokuyacağız ", diye tanımladığı hoş bir serüvene çıkartıyor okuru.
Tiyatro tarihimize kişisel notlarını düşerken, hatıraların, yaşanmışlıkların, belgelerin istilasına uğruyor, ister istemez.Tiyatroyu hayatının öznesi haline getirdiği için olacak, söylenecek sözünü nasıl sahnede esirgemeden söylediyse yazarken de, aynı duruşu sergiliyor Metin Belgin.
Hadiselere dönüp yeniden bakıyor, tarafsız değerlendirmeler, sorgulamalar yapıyor.Alıntılara, tanıklara, fotoğraflara ve her biri arşiv değerinde olan ' Yönettiği piyeslere ait görev dağılım listeleri ve broşür yazıları 'na yer veriyor.
Gerçek tiyatro izleyicisi, geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan Leon Vasilyadis çıkıp geliyor sayfaların arasından.Cüneyt Gökçer, Tamer Levent, Yücel Erten, Ahmet Uz, Cem Kurtoğlu, Arsen Gürzap, Melek Baykal, Yalın Tolga, Ahmet Uğurlu ve daha niceleri.
Bursa Devlet Tiyatrosu'nda, izlediği ilk çocuk oyunu " Leylek Sultan " ile başlayan o tutku...12 yaşındayken " Vatan yahut Silistre " ile sahneye atılan adım...
Feraizcizade Mehmet Şakir kursu dönemi...Konservatuvar yılları.Sahnede yaşadığı iki ciddi iş kazası...
Rol aldığı, yönettiği oyunlar, turneler...
" Bu meslek diplomadan öte usta-çırak ilişkisiyle gelişir, aktörün emeklisi olmaz, yaş aldıkça yaşamdan damıttıklarını sahneye taşır, gençlerle paylaşır..."
11 Ocak 1992'den bugüne devam eden " Kontrabas " oyunu için ayrılan bölüm (SF 94-102 ) Metin Belgin'in yazar olarak eriştiği ustalığın da kanıtı, bana göre.
" Acıklı Güldürü " tiyatroyla ilgili herkesin okuması gereken bir kitap.
Anahtar Kelimeler: metin belgin, acıklı güldürü
0 Yorum