Kişiler: Boğaçhan Sözmen


|
0
|
6292



Video Galeri



Diğer İçerikler


Kariyer Bilgisi

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı




Eleştirmen Notları

Ayyar Hamza - Adana Şehir Tiyatrosu

Oyunun yönetmen koltuğunda Konya Devlet Tiyatrosu'ndan Boğaçhan Sözmen yer alıyor.    

Yönetmen Boğaçhan Sözmen, yazarın Doğu- Batı sentezi üzerine kurduğu yapıyı bireysel olana indirgeyerek günümüz seyircisinin daha kolay alımlayabileceği bir biçimde sunuyor. Tanzimat döneminin diğer eserlerinde olduğu gibi burada da karşımıza evlilik teması çıkar. Yönetmenin toplumsal boyutundan ziyade karşılıklı çıkar ilişkilerine dayandırdığı bu tema iki evlilik olayı üzerine inşa edilir. Dönemin evlilik sorunsallarından birinin toplumsal yaşam gereği "görmeden evlilik" oluşu, oyundaki çatışma ögelerinden birini oluşturur. Her iki evliliğe de kendi çıkarları doğrultusunda yaklaşan baba figürleri bu çatışmayı üst noktaya taşır. Yönetmen de bu durumu oyunun ilerleyişi doğrultusunda başarıyla kullanmış. 
    
Yönetmenin oyundaki tempoyu ayarlama noktasında en büyük kozu, Ayyar Hamza'dır. -Oyundaki karakterin lakabının ayyar oluşu yazarın bilinçli bir seçimidir. Hilekar, dolandırıcı anlamlarına gelen  Arapça sözcük iyi bir uyarlama tercihi olmuş.- Zekası ve kurnazlığı sayesinde içinde bulunduğu toplumsal sınıfın dışına, ötesine çıkmayı başarabilen karakter; olayların akışını sağlayan, gerektiğinde hızlandıran gerektiğinde düşüren kişi konumunda. Boğaçhan Sözmen de elinde bulundurduğu bu kozu gayet başarılı kullanmış. 

Boğaçhan Sözmen'in geleneksel tiyatromuzun ögelerini kullanarak yüz elli yıl önce yazılmış olan bir metni Yeşilçam melodramı havasını da yansıtarak sahnelediği Ayyar Hamza, seyircinin sıkılmadan izleyebileceği klasik bir komedi-uyarlama kıvamında. Başta yönetmen ve Başar Uğur olmak  üzere bütün ekip alkışı hak ediyor. Mustafa Bal 

devamı...

 




Yorum

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.


E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir