Haber

Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet Tatavla Sahne'de

Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet Tatavla Sahne'de

2017.12.25 00:00
| |
0
|
6528


2000 yılından beri sahnelediği oyunlarla, düzenlediği etkinliklerle ve ürettiği metinlerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandıran feminist tiyatro topluluğu ...
“Unuttuk. Unuttukça yeniden yaşadık. Yaşadıkça yeniden unuttuk.”
 
TROYALI KADINLAR KOROSU YA DA KAYIP TABLET
 
2000 yılından beri sahnelediği oyunlarla, düzenlediği etkinliklerle ve ürettiği metinlerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandıran feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş bu kez çağdaş ve özgün bir tragedya yorumuyla seyirci karşısına çıktı. Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, 19 Aralık Salı günü Saat 20:30'da, Tatavla Sahne’de dünya prömiyerini gerçekleştirdi. 
 
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, savaş ve barış üzerine, gerçekler ve hayaller üzerine bir tragedya. Tek perdelik oyunda, “zamanın içinde zaman boyunca yolculuk yapan” Troyalı Kadınlar Korosu, savaşı kadınların gözünden anlatıyor ve barış hayallerine ulaşabilmek için Kayıp Tablet’in peşine düşüyor. Oyunun metni ve rejisi, topluluğun genel sanat yönetmeni Jale Karabekir’e, dramaturjisi Nelin Dükkancı Yaman’a, koreografisi Gökmen Kasabalı’ya ait. Oyunda Burcu Sövmen, Gül Ersürmeli Yılmaz, Kübra Ayçiçek, Sinem Pektaş ve Şengül Özdemir rol alıyorlar. 
 
Homeros’un İlyada destanı Troya savaşını konu alan ilk eserdir. Bu ölümsüz dizeler, daha sonra birçok tragedya yazarına ilham olur, Yunan mitolojisinin kaynağını oluşturur. Yaklaşık 3000 yıldır, Troya’nın yeri hakkında tahminler yapılır, Troya kenti aranır, yeni hikayeler ve efsaneler yaratılır, yeni inanışlar eklenir, çıkarılır. On yıl sürdüğüne inanılan bu savaş hakkında söylenmemiş sözleri ve anlatılmayan hikayeleri, şimdi Tiyatro Boyalı Kuş, tarihin tanığı Troyalı Kadınlar Korosu aracılığı ile seyirciyle buluşturuyor. 
 
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, yaşadığımız coğrafyanın efsanelerinden yola çıkarak, bu efsanelerin içinden “yeni” bir efsane yaratmayı hedefliyor: Sümer ve Babil Yaradılış efsaneleri, Yunan mitolojisi, Homeros’un destanları, Evripidis ve Sofoklis’in tragedyaları ve kuşkusuz Shakespeare’in tragedyaları bu metnin ana kaynakları. 
 
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet bu bilinen hikayelerin Tiyatro Boyalı Kuş’un bakış açısıyla, feminist bir yorumlanışı.
 
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet içinde yaşamakta olduğumuz bu coğrafyanın hiç eksilmeyen savaşını, şiddetini, acılarını ve göçlerini anlatırken; bu coğrafyanın kadim hikayeleri, bilge kadınlar, amazonlarla birlikte barış çağrımıza yoldaş oluyor... Savaşı anlatırken barışı aramanın ve bulmanın yollarını araştırıyor. 
 
 
Tiyatro Boyalı Kuş'un son oyunu Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet’in biletleri Biletix’ten ve Tatavla Sahne’den edinilebilir. 
 
GÖSTERİM PROGRAMI  TATAVLA SAHNE’DE SADECE 9 GÖSTERİM!
 
OYUN TARİHLERİ: 
 
ARALIK: 26 Aralık OCAK: 05, 11, 19 Ocak SAAT: 20:30
ŞUBAT: 9, 15, 23 Şubat MART: 02, 16 Mart SAAT: 20:30
YER: Tatavla Sahne 
ADRES: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul 
(Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)
TEL: 0542 477 27 53 E-POSTA: [email protected] 
GİŞE TEL: 0212 233 52 30
 
 
KÜNYE:
Metin ve Reji: Jale Karabekir
Dramaturji: Nelin Dükkancı Yaman
Koreografi: Gökmen Kasabalı
Oynayanlar: Burcu Sövmen, Gül Ersürmeli Yılmaz, Kübra Ayçiçek, Sinem Pektaş, Şengül Özdemir
Sesler: Jale Karabekir, Müge Esmeray, Yeşim Koçak
 
Bilet Satış noktaları: Biletix (www.biletix.com) ve Tatavla Sahne 
EKİP
 
JALE KARABEKİR 
Reji
İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü mezunu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden yüksek lisans derecesini aldı. Aynı bölümde dört yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. Halen Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ve kurucusu olduğu Tiyatro Boyalı Kuş’ta genel sanat yönetmeni olarak çalışıyor. “Türkiye’de Kadınlarla Ezilenlerin Tiyatrosu: Feminist Bir Metodolojiye Doğru” başlıklı kitabı, Feride Eralp ile birlikte çevirdiği Henrik Ibsen’in “Nora (Bir Bebek Evi)” adlı oyunu; ve yayıma hazırladığı Şehabettin Süleyman’ın “Çıkmaz Sokak” ve August Strindberg’in “Matmazel Julie” adlı oyunları Agora Kitaplığı’ndan basıldı. 
 
NELİN DÜKKANCI
Dramaturg
İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümleri mezunu. Çeşitli ulusal ve uluslararası tiyatro, müzik, sanat festivallerinin organizasyon ekibinde çalıştı. Halen Fransızca öğretmenliği yapıyor. 2008'den beri Tiyatro Boyalı Kuş'un prodüksiyonlarında reji asistanı, dramaturg ve genel koordinatör görevlerinde çalışıyor. Yaratıcı tasarımlar yapan Boyalı Kuş Dükkanı’nın kurucusu. 
 
GÖKMEN KASABALI
Koreograf
Yıldız Teknik Üniversitesi Modern Dans Bölümü mezunu. CRR Dans Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatrosu, Levent Kırca Oya Başar Tiyatrosu gibi kurumlarda dansçı olarak görev aldı. Yerli ve yabancı bir çok koreografın eserlerinde dans etti, yurt içinde ve dışında bir çok festivalde, dans gösterilerinde dansçı ve oyuncu olarak rol aldı. Tiyatro Boyalı Kuş’un “İç Ses’ ve  “Matmazel Julie” adlı oyununda oynadı; “Melek” ve “Matmazel Julie” oyunlarında koreograf olarak çalıştı. 2012 yılında, Draft ve Tiyatro Boyalı Kuş işbirliği çerçevesinde “Toplantı” adlı fiziksel tiyatronun kurgu, reji ve oyunculuğunu üstlendi. Bir çok eğitim kurumunda, modern dans, Flamenko, beden perküsyonu, devinim, oyunculara yönelik beden kullanımı ve dönem dansları eğitimi vermeye devam ediyor.  
 
BURCU SÖVMEN
Oyuncu
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Samsun Belediye Konservatuarı’nda ve Sahne 3' te oyunculuk eğitimi aldı. Ekol Drama, Yota Doğaçlama'da oyunculuk yaparak Haldun Dormen ve  Ümit Çırak ile çalıştı. Sahne 3'te oyunculuk, asistanlık, çocuk oyuncu koçluğu yaptı. Uygur Tiyatrosu'nda iki sezon çocuk ve yetişkin oyunlarında yer aldı. Görmeyeri Topluluğu’nda yönetmen yardımcılığı yaptı ve Çekim adlı oyunda yer aldı. Çeşitli reklam ve kısa tanıtım filmlerinde rol aldı. Tiyatro Boyalı Kuş’ta ilk oyunu. 
 
GÜL ERSÜRMELİ YILMAZ
Oyuncu
Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda oyunculuk, Pera Güzel Sanatlar’da sinema eğitimi aldı. Birçok kısa filmde rol aldı. Atölye Tiyatrosu'nun "Tecavüz" ve "Yalnız Kadın" , Kadınlar Sahnesi'nin "Kadın Demek Ne Demek", "Nar Taneleri", "Sesler Kokular Hatıralar", "Sıradan Hikayeler", Sahne Cihangir’in “Yeter” oyunlarında oynadı. 2008'te Tiyatro Boyalı Kuş'a katıldı ve "Vatan Yahut Silistre" , "Çıkmaz Sokak" , "3 Kadın 3 Oyun 3 Mekan" adlı okuma tiyatrolarında ve "İadesiz Taahhütsüz" oyununda rol aldı. 
 
KÜBRA AYÇİÇEK
Oyuncu
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü mezunu. Üniversiteden mezun olduktan sonra Tiyatro Tatavla ile çalışmaya başladı. Sadri Alışık Akademi ve Tatavla Tiyatro’da oyunculuk eğitimi aldı. Şu an İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Tiyatro Boyalı Kuş’ta ilk oyunu.
 
SİNEM PEKTAŞ
Oyuncu
Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü mezunu. Kocaeli Bölge Tiyatrosu’nun çocuk oyunlarında rol aldı. Kocaeli Şehir Tiyatroları Tiyatro Okulu’nda eğitimine devam ederken. Rasat Zamanı adlı oyunda asistanlık yaptı ve Alternaif Tiyatro’da çalıştı. Kocaeli Şehir Tiyatroları’nda okuma tiyatrosunda ve çocuk oyununda rol aldı. İstanbul’da da Studio Oyuncuları, Osman Yağmurdereli Sanat Akademisi, İkincikat Tiyatro ve Tatbikat Sahnesi’nde çalışmalarını sürdürdü, son olarak Görmeyeri Topluluğu’nun Çekim adlı oyununda yer aldı. Tiyatro Boyalı Kuş’ta ilk oyunu.
 
ŞENGÜL ÖZDEMİR
Oyuncu
Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimini tamamladı. Sinema oyunculuğu ve televizyonda spikerlik yaptı. ÇGSM’nin “İçtima-i Hakiki”, Tiyatro Avesta’nın “Bir Dilin Ölümü”, Amargi Tiyatro’nun “Yazmadan Dökülenler” adlı oyunlarında rol aldı. , Tiyatro Boyalı Kuş’a 2010 yılında Nora/Nure adlı oyunla katıldı. İç Ses, İadesiz Taahhütsüz, 3 Kadın 3 Oyun 3 Mekan oynadığı diğer oyunlar. 
 
 
TİYATRO BOYALI KUŞ
2000 yılında kurulan Tiyatro Boyalı Kuş yapılanması, çalışma teknikleri ve özgün teatral biçemiyle bağımsız, alternatif ve profesyonel bir feminist tiyatro olma özelliğiyle bugüne dek Ferhat ile Şirin (2001), Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire (2003), Dış Ses (2004), Böyle Bir Aşk Masalı (2004), Kadınlar Savaşı (2006), Bavullar (2006), Çernobil’den Sesler (2007), Tahterevallide Aşk (2008), Seni Seviyorum Diyecek Kadar Sarhoş? (2010), Ophelia’yı Kim Öldürdü? (2010), Nora/Nûrê (2010), İadesiz Taahhütsüz (2010), İç Ses (2011 ve 2014), Matmazel Julie (2012), Melek (2013) gibi oyunları sahneledi, Norveç, Ermenistan ve Avusturya’nın yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanında sahne aldı. 
Tiyatro Boyalı Kuş üç ayrı alanda daha çalışmalar yürütüyor. Bunlardan birisi oyun metinlerini katılımcıların yazdığı interaktif ve katılımcı bir yöntem olan "Augusto Boal’ın Ezilenlerin Tiyatrosu Tekniği", diğeri “Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu” etkinlikleri, üçüncüsü için yetişkinler için atölye çalışmaları. 
Tiyatro Boyalı Kuş, Henrik İbsen’in 1879 yılında yazdığı ve kadın özgürleşme hareketinin sembolü haline gelen Bir Bebek Evi (Nora) ile 2009 yılında Uluslararası İbsen Ödülü'ne layık görüldü. Tiyatro Boyalı Kuş’un Nora/Nûrê adıyla oynadığı bu oyun Türkiye'de ve Norveç'te Kürtçe sahnelendi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali’ne kabul edilen ilk Kürtçe oyun oldu.
ITO (Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu - International Organization of the Theatre of the Oppressed) ve Magdalena Project (Çağdaş Tiyatroda Uluslararası Kadın Ağı - Network of Women in Contemporary Theatre) üyesi olan Tiyatro Boyalı Kuş'un özgün çeviri ve transkripsiyonuyla Bir Bebek Evi (Nora), Matmazel Julie, Çıkmaz Sokak adlı oyun metinleri ile Jale Karabekir’in “Türkiye’de Kadınlarla Ezilenlerin Tiyatrosu: Feminist Bir Metodolojiye Doğru” adlı kitabı Agora Kitaplığı’ndan yayımlandı. 
0542 477 27 53
www.tiyatroboyalikus.com
 
@tiyboyalikus
 
tiyatroboyalikus
Tiyatro Boyalı Kuş (sayfa)
 

Anahtar Kelimeler: kayıp tablet, troyalı kadınlar korosu, tiyatro boyalı kuş, tatavla sahne

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir