MAKALELER

Karşılaşmalar - Bursa Devlet Tiyatrosu

2009.03.03 00:00
| | |
11195

Devlet Tiyatroları, 2010-11 sezonu içerisinde birbirinden ilginç oyunlar sundu seyredenlerine.

    Çarpık İlişkileri Anlatan Kötü Bir Oyun!...
 
    Devlet Tiyatroları, 2010-11 sezonu içerisinde birbirinden ilginç oyunlar sundu seyredenlerine. Anadolu'da ve İstanbul'da teatral anlamda ciddi farklılıklar oluşurken, İstanbul ve Ankara dışı bölge tiyatrolarında kaliteli oyuncu kadrosu dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca bu sezon Ankara DT' nin üç oyununu izleme şansına eriştim. Ankara DT, oluşturduğu repertuarıyla mükemmel işlere imza attı. Bursa Devlet Tiyatrosu' nun 2010'da oynamaya başladığı "Karşılaşmalar" ise oyuncu kalitesi ile zirveye tırmanan ama oyun kalitesi anlamında ciddi problemleri olan bir yapıt.


 
    Üç insan üç ayrı hayat öyküsü anlatılıyor "Karşılaşmalar" da. Aynı apartmanın değişik katlarında oturan birbirinden ilginç insanların hayat öyküleri çıkıyor karşımıza. Evlerin tek odalı yapısı, içkiye mahkum olmuş bireyler, yalnızlık girdabı içinde kıvranan ilişkiler, cinsel saplantılar, beklentiler oyunda geniş bir harman oluştururken; anlatıların bayağı görüntüsü Devlet Tiyatroları' nın sahnelerine yakışmıyor. Neredeyse bilindik kadın-erkek çatışmalarını gözümüzün içine sokan ve bolca kendini tekrar eden "Karşılaşmalar"ı H.Can Utku yazmış, Neriman Uğur yönetmiş. H.Can Utku' nun metinlerinde karşımıza çıkan klasik sorunların başında insan psikolojisinin yanlış irdelenmesi var. Yazarın anlattığı karakterlerin genel anlamda davranış problemleri gözden kaçmıyor. Ya çok içine kapanık ya da kendini bilmez halde ortalıkta dolanan insanlar yazarın irdeleyemediği insan prototipleri. Öyle ki, kadınlarla ilişki kurmakta zorlanan bir erkekten, kadına karşı öyle hareketler görüyoruz ki (kendine özgüven ve kadına karşı cinsel şakalar) bunun olması mümkün değil. Ayrıca evlenmiş boşanmış bir erkek; yaşamı boyunca kendine özgüveni olmayan kadın; eve hapsolmuş yaşlı iki yaşlı insan sunumları ciddi problemler oluşturuyor.


 
Sahnede İyi Kadro!
 
    Oyunun üç ayrı öyküyü anlattığını söylemiştik. Aynı apartmanın değişik katlarında nedense aynı dolaba ve içkilere sahip bireyleri izliyoruz. Ayrıca odaların yapısı, koltuğun değişmeyen yeri insanı düşündürüyor. Bursa Devlet Tiyatrosu kendisine oyun seçerken neye dikkat etmiş, merak ediyorum? Oyun 2010 senesine ait. Devlet Tiyatrosu' nun atmış yeni oyun projesi içerisinden çıktığını düşündüğüm "Karşılaşmalar" ın mükemmel bir oyuncu kadrosu var. Serap Uluyol Karanfilci, Kamil Korunan, Nazan Kesal, Z.A. Sinan Demir, Sitare Tuna, Bora Özkula yarım saatten oluşan bölümlerde ellerinden geleni ortaya koyuyorlar. Fakat ekip içinde sivrilen isimlerde yok değil. Serap Uluyol Karanfilci için ayrı bir başlık atmak lazım. Cinsel sapkınlıkları olan hukuk öğrencisini yerinde tepkilerle oynamış. Oyunun komedi ile ilerlediği ve geliştiği bölümlerde o'nun katkısı yadsınamaz bir gerçek. Kamil Korunan ve Z.A. Sinan Demir rollerinin hakkını vermişler. Sitare Tuna ile Bora Özkula iyi bir ikili oluşturmuşlar.


 
    Oyunun yönetmeni Neriman Uğur, oyunun geçişlerini hızlı tutmak için seyirciye aynı ev ortamını sunmuş. Ayrıca öykülerin farklı yaştaki kadın-erkek çatışmalarını irdelemesine dikkat etmemiş. Zaten konunun sığ, sıradan yapısı karşısında yönetmenin de yapacağı çok şey yok. Oyuncu kadrosunu çok doğru seçen yönetmen, oyun müziklerini geçişlere uygun yerleştirmiş. Anlatılan konuya uygun müzik türleri, ayrıca 2011 yılının dünyasında hiç kullanılmayan cep telefonları, bilgisayarlar dikkatten kaçmıyor. Oyundaki karakterler 1990'dan kalma televizyonları kullanırken, müzik setinden cd dinleyecek kadar günümüz dünyasından çok uzaktalar.


 
    Bursa Devlet Tiyatrosu' nun daha sağlam metinlerle tiyatro yolculuğunu sürdürmesi gerekiyor. "Karşılaşmalar" kötü bir metin, ama mükemmel oyuncuları sayesinde izlenir durumda.

Anahtar Kelimeler: karşılaşmalar, bursa devlet tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir