MAKALELER

Kantocu - Ankara Devlet Tiyatrosu

2011.11.20 00:00
| | |
8364

Kantocu adlı müzikli oyun,Cumhuriyet’e bir adım kala ,Bursa’da başlayan İstanbul’da devam eden Kantocu Verjin’in öyküsüdür.


  

 

Bir Usta, Bir Müzikal

Haldun Dormen ’’Kantocu’’ ile Ankara’da ;

Kantocu adlı müzikli oyun,Cumhuriyet’e bir adım kala ,Bursa’da başlayan İstanbul’da devam eden Kantocu Verjin’in öyküsüdür. Çadır Tiyatrosunda çalışabilmek için Ermeni ismi kullanan ve taklidini yapan müslüman Türk kızı Bihter’in yaşamıdır.


Verjin’in öyküsü olan ’’Kantocu ’’da, Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk Kadın’ına getirdiği özgürlükler ve Ülkede ki  değişimleri de öykü’ ye taşımış,Cemil Bey aşk’ı,Direklerarası Eğlencelerinden alıntılar tüm canlılığı ’yla sahne üzerinden seyirci’yle paylaşılmıştır.

 

 

Osmanlı yapısında özellikle Ramazan Gecelerin de sahne de şarkı söyleyen, danseden kantocu kadınların Ermeni,Rum,Yahudi azınlıkların dönemin  sanat hayatına bulundukları katkı’da  ayrıca öne çıkarılmak istenmiştir.

 


Haldun Dormen’in  oyun için yorumu ,oyunda aktarılmak istenen ’’ Dün’e Bir Saygı Duruşu ’’ anlayışının özenli sunumu olmuştur.

’’Sokak Kızı İrma’’dan ,’’Kantocu’ya’’ kadar geçen sürede de Müzikli Oyunlar yapısında  Türk Tiyatrosunda ,’Dormen’ imzası’nın müstesna yerini hala koruduğunu  Kantocu’yla   Ankara’da yeniden tanık olunmuştur.

 


 
Kantocu’nun uluslararası Bursa 44.festivali’nde ilk gösteriminin yapıldığı ve eğlenceli yapısı’yla dikkatleri üzerine çekmesinin ardından geçen yılların Ankara seyircisi’yle buluştuğu 2011 yılı gösteriminde de tüm tazeliğini  de koruduğu gözlemlenmiştir.
 
Haldun Dormen imzası Devlet Tiyatroları’,ndan beklentilerimi bir yana bırakarak Kantocu’ya gitmeme neden olmuştur.

 

 

 Devlet Tiyatroları’nda Müzikli Oyunlar’ı izlerken oyuncuların,oyunculuk öğretimleri sırasında ve sonrasında müzik eğitimi konusunda daha özenli olmaları hususunda düşüncemin  haklılğını bir kez daha görmeme ve gereğinin en kısa zamanda yapılması inancımı kaybetmeyeceğime inanarak isteğimi ,görüşümle pekiştirmiş olmama  bu müzikli oyun da destek vermiştir.
 
Kantocu’da, Çığırtkan Ali Hakan Beşen’in tükenmeyen sahne enerjisi’yle yalnız kendine değil, oyunun birinci perde de  düşüş anlarında da oyuna destek vermesinin genel’e etkisin de son derece olumlu olmuş,Verjin rolünde çok genç bir sanatçının sahne’ye başarı’yle ’’Merhaba’’ dediğini de hissederken,Yüksek bir sahne ışığı olan oyuncunun ,sahne duruşunda ki özgüveni bir o kadar da fiziksel üstünlüğünü sahne de olumlu kullanması ,tecrübesizliğini unutturduğu gibi gençliği’yle de gelecekte de Türk Kadın Sanatçılarının başarısı üzerine umutlarımızı Çiğdem Aydın da perçinlemiştir. 

Rula’da Hicran Yavuz’un karşıtlıkların ortaya çıkmasında ortaya koyduğu  hırçınlık ve kıskançlıklara dayanan kantocu yorumunda son derece başarılı olması,Kader İlhan ,Zeynep Aytek Metin,Buket Türkyılmaz’ın Mari,Satenik,Minnoş adlı eski kantocu’ları sahne’ye  taşımalarında ki  uyum ve sıcaklık  aynı zamanda farklılıklarını da sahneden aktarmalarında  üçlü adına olumlu etki  yapmıştır.

Diğer rollerde ki isimleri  de kutlarken ,Çığırtkan ile Jön-Tenor de birlikte izlediğimiz genç oyuncu  Gurur Çiçekoğlu’nun  sahnesinin farklı ve birden çıkan sahne fotoğrafının yorumlanışın da seyirciye aykırı gelmediği gibi olumlu tepkisini alkışla almıştır.
Serpil Günseli,Zeynep Talu,Osman Şengezer,Kemal Günüç başta olmak üzere Kantocu’nun çalışmalarında destek veren ve tüm emeği geçen herkese teşekkür ederken,’’Dormen’’ usuli Vodvil’in ustalığından da kendi adıma oldukça keyif aldığımı,Sanatsal anlamda  da Dün’den Bugün’e bir gözden geçiriş ,Bir değerlendirme olan ’’ Kantocu ’’adlı Müzikli Oyun’un Türk Tiyatro Tarihi sayfaları’nı genç kuşaklara taşıyan vefalı   bir uygulamanın aynı zamanda  şık sayfa çevirişleri olduğu da görülmüştür.
’’Sürcü Lisan Ettikse ’’ tevazusunu Geleneksel yapıya armağan olsun olarak kullandığımı hatırlatarak ! oyuna davetimi seyircilere yinelerim.

Keyifle koltuklarınıza yaslanın...Kaaannnnnntttoooocccuuuuu    Baaaaaşşşşşlıııyyyooooorrrr.
                                                                                                                                 

Füsun Balkaya / [email protected] 
 
Ankara/Kasım 2011

Anahtar Kelimeler: kantocu, ankaradt, ankara devlet tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir