İKSV’nin ülkemizde kültür ve sanatın gelişimi, bu alandaki güncel ve nitelikli üretimin desteklenmesi adına farklı disiplinlerde sunduğu ödüllere geçtiğimiz sene eklediği Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nün 2019 yılı sahipleri belli oldu.
Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin değerli bağışlarıyla hayata geçirilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, üretimleriyle ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tiyatromuzun gelişimine katkıda bulunan tiyatro topluluklarına ya da sanatçılara sunuluyor. İKSV, çağdaş tiyatromuzun gelişiminde büyük katkıları bulunan iki usta ismin anısına verilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü aracılığıyla, genç tiyatro topluluklarını ve sahne sanatları alanında üretim yapan sanatçıları destekleyerek, Türkiye’de bu alanda yeni ve nitelikli yapımların gerçekleşmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Oyuncu, senarist ve girişimci Mert Fırat; oyuncu ve eğitmen Tilbe Saran; çevirmen ve tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi; İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz; oyuncu Selçuk Yöntem ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in başkanlık ettiği kurul bu yıl üretimleriyle ve yenilikçi yaklaşımlarıyla Türkiye tiyatrosuna katkıda bulunduğunu düşündüğü 8 topluluğa proje başvurusunda bulunması için çağrı yapmıştı. Topluluklar arasından Tiyatro D22, Bam İstanbul ve Tiyatro BeReZe 2019 yılı Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Seçici Kurul; Tiyatro D22’nin Julius Caesar, Bam İstanbul’un *Izdırap Korosu ve Tiyatro BeReZe’nin AN-SIZI-N isimli projelerini destekleme kararı aldı.
100 bin TL değerindeki Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, 2020 yılında sahneleyecekleri yeni prodüksiyonlarında kullanılmak üzere bu üç topluluk arasında, toplulukların sundukları proje bütçelerine oranlı olarak paylaştırılıyor.
Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nün 2018 yılı sahipleri Altkat Sanat Tiyatrosu 12 Ekim’de Böyle Buyurdu Zerdüşt oyununun, Altıdan Sonra Tiyatro/Kumbaracı50 ise 6 Kasım’da Babaannemin Masalı’nın prömiyerini yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.
Tiyatro D22
2013 yılında Emir Çubukçu, Can Kulan ve Berkay Ateş tarafından İstanbul’da kurulan Tiyatro D22, seyirci ile buluştuğu ilk günden bugüne kadar bağımsız bir özel tiyatro olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Yaşadığımız coğrafyadan kaçmadan evrensele ulaşmayı hedefleyen Tiyatro D22 yeni metinler yazılmasını, klasik metinlerin bugüne uyarlanıp sahnelenmesini ve çağdaş yabancı metinlerin Türkçeye kazandırılarak seyirci ile buluşmasını destekliyor. Topluluk bugüne kadar içinde kendi yazdığı, yönettiği veya çevirdiği oyunların da olduğu toplam 8 oyun sahneledi, yurtiçi ve yurtdışı temsiller gerçekleştirdi. Ayrıca tiyatro oyunlarının yanı sıra tiyatro sanatının bir parçası olmak isteyen onlarca gence eğitim vererek, çağdaş ve fikri hür sanatçıların yetişmesine katkı sundu.
Bam İstanbul
Bam İstanbul, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin oyunu ekibi tarafından Ağustos 2016’da kuruldu. Topluluğun ilk oyunu Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin 11 Kasım 2016’da, ikinci oyunu Kader Can 15 Aralık 2018’de seyirciyle buluştu. Her iki oyunun da metin yazarlığını ve yönetmenliğini Murat Mahmutyazıcıoğlu üstlendi.
Tiyatro BeReZe
Tiyatro BeReZe, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde tanışan Firuze Engin, Elif Temuçin ve Erkan Uyanıksoy tarafından 2006 yılında kuruldu. Ekip ilk oyununu 20 Mart 2008’de, Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü’nde sahneledi. BeReZe bu tarihten itibaren çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdü. 2008 ve 2019 yılları arasında BeReZe; hikaye anlatıcılığı, obje tiyatrosu, clown, buffoon, dans tiyatrosu gibi farklı tarzlarda, -3 yaştan başlamak üzere- farklı yaş grupları için 13 oyun sahneledi. Bu oyunları Türkiye dışında, Almanya, Fransa, Danimarka, Brezilya, Küba ve Makedonya gibi ülkelerde sahneledi; 40’ın üzerinde tiyatro festivaline konuk oldu; Danimarka, Fransa ve Almanya’da ortak projelere imza attı. Tiyatro BeReZe 2011’de 12. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde “Yenilikçi Tiyatro” ödülüne layık görüldü. 2016’da Macbeth / iki kişilik kâbus oyunundaki performansıyla Erkan Uyanıksoy “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu”; Lucile Larour ve Patricia Ulbricht de aynı oyundaki tasarımlarıyla “Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı” dalında Afife Tiyatro Ödülleri’ne aday gösterildi.
Gülriz Sururi ve Engin Cezzar Hakkında
2018 yılının son gününde kaybettiğimiz tiyatrocu bir aileden gelen Gülriz Sururi, tiyatro yaşamına Muhsin Ertuğrul’un isteğiyle 12 yaşında çocuk tiyatrosunda başladı ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde okudu.
2017 yılında kaybettiğimiz Engin Cezzar ise Yale Üniversitesi’nde aldığı tiyatro eğitiminin ardından Broadway’de ve New York Actors’ Studio’da başrollerde sahneye çıktı.
Gülriz Sururi ve Engin Cezzar, bireysel çalışmalarının ardından tiyatro kariyerlerine 1962’de kurdukları Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu ile devam ettiler. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu dünya tiyatro literatürünün önemli oyunlarına yer verdiği gibi aralarında; Teneke, Kurban ve Midas’ın Kulakları’nın da bulunduğu yerli tiyatro eserlerini ilk kez sahneleyerek Türk tiyatro tarihine damgasını vurdu. Gülriz Sururi ve Engin Cezzar, Haldun Taner’in oyunu Keşanlı Ali Destanı’yla unutulmaz bir ikili yarattı.
Birçok ödülün sahibi, yazar ve yönetmen olarak edebiyat ve tiyatro dünyamıza katkılarda bulunan Gülriz Sururi, 2008’de, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 5 yıl kapalı gişe oynayan, Suat Derviş’in romanından oyunlaştırdığı Fosforlu Cevriye müzikalini yönetti.
Anahtar Kelimeler: Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, iksv
0 Yorum