Genel Sanat Yönetmenliğini Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Bal’ın yürüttüğü, İzmir’deki Felsefe bölümü öğrencilerinin düşünceden sanata mottosu yola çıktıkları, Bertolt Brecht’in Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi adlı oyunun çalışmaları başladı. Felsefi alanda eğitim alan öğrencilerin büyük isteği ile kurulan tiyatro grubu, yönetmen ve dramaturg Erhan Ayhan desteğiyle beraber Epik Tiyatro düşüncesi benimsemişle ve bu doğrultuda çalışmalar yürütme kararı almışlar.
Drama, oyunculuk ve tiyatro tarihi eğitimi alan öğrenciler, kendi gelişimleri haricinde, ekip olarak sanat üretmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencilerinden Fatih Laçin oyun çalışmalarıyla ilgili şunları dile getirdi; “Biz bir araya geldiğimizde bir armoni yarattığımızı keşfettik. Biz Bertolt Brecht'in düşünceleriyiz, yansıtmaya çalıştığı aynalarız. Her birimiz, aynanın karşısında gözüken gerçeklikleriz. Bir düşünceyiz, bir karakteriz, bir olayız, dekoruz, kostümüz ve bir sahneyiz. Sahnenin karşısına geçen seyircilerimize ise o gerçekliği yansıtmaya çalışanlarız. Biz Bertolt Brecht'in söylemek istediği gibi tiyatro yaptığımızın farkındayız ve bizler seyircilerin o koca sahneye karşı baktıklarında onlara inanılmaz bir doyum yaşatmak ve sanatların en büyüğü olan yaşama sanatına katkıda bulunmak isteyenleriz. İşte biz buyuz; Sizlere Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi adlı oyununda aynanın karşısına geçip sizlere tiyatro sanatıyla gerçekçiliği göstermek isteyenleriz.”
Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencilerinden Serenay Aldırmaz ise ; “Arturo Ui' nin yükselişini sizlere oldukça özgül biçimde göstermeye çalıştık. Bunun yanı sıra epik tiyatro türünde kaleme alınmış bu oyun izleyiciye etik, sosyo-ekonomik, kültürel ve toplumsal temaları izleyiciye aktarır. İzleyici, gözlemcidir. Brecht' in bu eserini seçmemizin nedeni epik tiyatronun çok önemli bir örneği olması ve bir tiyatro oyunu olarak insanlık kadar eski felsefi, politik ve toplumsal temaları barındırıyor olmasıdır. Tiyatromuz, bu temalarla izleyiciyi bir gözlemci yerine koymakta ve izleyicinin tüm bu temaların yanı sıra dönemin zihniyetini de kavraması istenmektedir.”
Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğrencilerinden Deniz Gültekin; “Oyunun tasarımını da felsefe öğrencisi olarak yapmak istedik. Oyunun kostüm tasarımında 1930 Amerikan modasından etkilendik. Görüntüyü güçlendirmek amacıyla renkli fularlar, karakterlere uygun renkli takımlar, deri eldivenler ve büyük aksesuarlar ile şapka kullanımına giderek karakterlerin gerçek hayatta temsil ettikleri kişilere uygun tarzlar bulmaya çalıştık ve dekor ile kostümle izleyiciye mesaj vermeyi amaçladık.”
Oyunun yönetmeni Erhan Ayhan’ın oyun hakkında düşüncesi ise şöyle; “Brecht’in pasajlarında dediği gibi, ‘Belli soruları ancak bir diyalektikçi sorar.’ Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe bölümünden öğrencilerle, Bertolt Brecht’in Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi adlı birlikte çıkarmaya karar verdik. Dünyamızdaki günümüz baskılarını, geleceği kötüleşen tarihini, geçmişi katliam ve paylaşım savaşlarını ve her dönemde insanın özgürleşme sürecini, umut kavramının insan için ne kadar değerli olduğunu sorguladık ve oyunumuzla sorgulamaya devam ediyoruz. Felsefi düşünceyle tiyatro sanatının büyüsünü birlikte dönüştürüp, güzel bir amaç adına tüm seyircileri selamlayacağız. Oyunumuz her yüzyılda yok olacak kişileri değil, yüzyıllardır değişmeyen toplum çerçevelerini anlatmaktadır.
Bu öğrenciler yanı sıra çalışmada şu isimler yer alıyor:
Oynayanlar, Yıldırım Adıyaman, Sevcan Güldalı, Merve Sunay, Berfin Güven, Dilara Çamlıbel, Atlas Akmaner, Fatih Laçin, Zeynep İleri, Mert Bilen, Elif Molla, Esen Şişli, Beyzanur Meriç, Dilan Kaya, Emre İnanır, Serenay Aldırmaz, Ersen Şişli, Selen Tarhan, Duygu Gençağ, Serdar Güler, Murat Can Kerimoğlu, Ozan Erduran, İpek Naz Aşaner, Kardelen Erdöl, Halil İbrahim Özkök, Bilal Akbay.
Reji asistanı Gamze Bender. Kostüm ve dekor tasarımı Deniz Gültekin
Serkan Fırtına
[email protected]
Anahtar Kelimeler: arturo ui nin önlenebilir tırmanışı, dokuz eylül üniversitesi, feslese bölümü
0 Yorum