Oyunculuk kariyerine İngiltere’de devam eden Ömer Cem Çoltu 24 Eylül Pazar günü İstanbul’da tiyatro severlerle buluşuyor. Son olarak Arcola Theatre’ın devrim sezonu kapsamında Vişne Bahçesi, Ayaktakımı Arasında gibi oyunlarla Londra seyircisinin karşısına çıkan Ömer Cem Çoltu Londra’da edindiği oyunculuk deneyimlerini, hazırladığı workshopla katılımcılara aktarıcak. Bizde ülkemizi İngiltere’de başarıyla temsil eden oyuncumuzla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Oyunculuğa nasıl başladın?
Çok küçüktüm. Sizde de var mıydı bilmiyorum ama çocukların bazılarında erken yaşta kendi ekonomik özgürlüklerini eline alma isteği vardır, bende o çocuklardan biriydim, çok denedim mahallede tezgah açıp oyuncaklarımı satmayı. Bunun yanında arkadaşlarımla birşeyler hazırlayıp ‘’ tiyatro yapıyoruz ‘’ başlığı altında kendi ailelerimize bilet satıp para kazanırdık. Böyle başladım. Sekizinci sınıfta sağlam bir kadro kurup her hafta doğaçlama gösteriler yapardık, sonra güzel sanatlar lisesi tiyatro bölümüne girdim ve kararlı bir adım atarak başlamış oldum.
Türkiye’de workshop yapma isteğinin nedenini öğrenebilir miyim?
Ben üç yıldır Londra’da yaşıyorum, bu sürede az da olsa Türkiye’ye geldiğim, burda vakit geçirdiğim zamanlarda oldu, burdayken orda öğrendiğim şeyleri oyunculukla ilgilenen arkadaşlarıma anlatırım hep. Tutamıyorum kendimi.Workshop yapmamın sebebi de öğrendiklerimin Türkiye’de uygulanılabilir şeyler olup olmadıklarını görmek istiyorum, kendi adıma nedeni bu. Katılımcılar içinse buraya ait olmayan bu coğrafyada üretilmemiş düşünceleri, farklı yaklaşımları duymak, görmek ve bizzat deniyor olmak. Bu da katılımcılar için önemli.
Workshop’un içeriğini biraz daha açar mısın?
Workshop’a katılanlar neyle karşı karşıya kalıcaklar?
Öncelikle workshopun kimlere hitap ettiğinden bahsetmem lazım. Çıkış noktamla doğrudan ilgili çünkü.
Buna göre hazırladım herşeyi… Bir defa bu workshop programını tiyatroyla bir şekilde tanışmış, klişe tabirle sahne tozunu yutmuş insanları hedef alarak oluşturdum. Böylelikle de kişilerin tiyatro bilgilerine ve tiyatroya bakış açılarına katkıda bulunucak yeni düşünceler, yeni yaklaşımlarla onların zihinlerinde başka pencereler açmak istiyorum. Yapılıcak çalışmalarda ekipsel ortaklıkların bireyselliğe etkisini, bireysel çabanın bütüne nasıl katkı sağladığını hep birlikte gözlemleme şansı bulucaz. Workshopun ilk dakikasından son anına kadar olan herşeyi hep birlikte yapıcaz. Zaten İngiltere’de tiyatro yapmanın bana öğrettiği şeylerden biri de bu zaten. Gerektiği kadar yapmak. Çok iyi niyetliyiz, sahneye sonucun iyi olması için bir çok yeni şey getiriyoruz ama gerek yok, sahne üzerindeki herşey gerektiği kadar olmalı.
İngiltere demişken tiyatro konusundaki farklardan bahsedebilir misin?
Tiyatroya değer veriliyor, tiyatro her zaman ilgi görüyor. Bu durum ülke kültürün genetiğinde var o nedenle karşılaştırma yapmak pek adil olmaz. Tiyatro yapmak, oyuna hazırlanma süreci gibi konuları kıyaslayabiliriz belki, çok profesyonelce yaklaşıyorlar herhangi bir iş gibi, oldukça programlı,kuralları, formülleri var, yapılıcaklar her zaman belli. Bizim üretim sürecimizde genelde ne yazıkki hep bir belirsizlik olabiliyor. O nedenle Londra’da sahnelenen çoğu oyunu seyrettiğimde bu oyunu seyrettiğim için çok şanslıyım ama belkide hayatım boyunca ülkemde böyle bir prodüksiyonda oynayamicam diyorum.
Bilemiyorum… Bu da bir belirsizlik mesela. ( Gülüyor… )
Sian Thomas’la aynı sahneyi paylaşmak nasıl bir deneyimdi?
Harikaydı. Kendisi çok iyi bir oyuncu. Görür görmez başak burcu olduğunu anlamıştım, bende öyleyim yaptığı şeye karşı şüpheleri olan ve kendisine eleştirel yönden bakabilen biri. Bu oyuncu için tartışmasız çok güçlü bir silah bence. Vişne Bahçesi’ni haftada sekiz kez oynuyorduk her oyun perde arasında sahnenin kritiğini yapıyorduk birlikte. ( son oyun dahil. ) Bu durum oyuncuyu ileriye götüren birşey, ondan çok şey öğrendim…
Bu keyifli sohbet için Ömer Cem Çoltu’ya çok teşekkür ederiz…
24 Eylül'de tiyatroseverlerle buluşucak workshop programına katılmak isteyenler, [email protected] adresine başvurularını yapabilirler.
0 Yorum