Eğitim

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi  Sahne Sanatları Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü

2018.07.17 00:00
| |
0
|
19300


Sahne Sanatları Bölümü 1976 yılında Ege Üniversitesi ne bağlı olarak kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi‘nin bünyesinde bir bölüm olarak kurulmuştur.

Sahne Sanatları Bölümü 1976 yılında Ege Üniversitesi ne bağlı olarak kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi‘nin bünyesinde bir bölüm olarak kurulmuştur. 1976-1977 döneminde eğitime başlamıştır. Oyunculuk, Dramatik Yazarlık, Sahne Tasarımı Anasanat Dalları‘nda eğitim sürdürülmektedir. Bölüm ilk mezunlarını 1981 yılında vermiştir.

1981 yılında Türk yüksek öğretiminde yapılan yeni düzenlemeler sonucu bölüm Dokuz Eylül Üniversitesi ne bağlı olarak kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Sahne Sanatları Bölümü ülkemizde ve dünyada Oyunculuk, Dramatik Yazarlık ve Sahne Tasarımı Anasanat dallarının ihtiyacı olan nitelikli sanatçılar yetiştirmeyi amaçlar. Verilen herhangi bir konuda nesnel araştırma yapma, araştırma sonuçlarını bilimsel bir yöntemle sonuçlandırmak; bu sonuca dayalı sanatsal bir yorum yapmak ve bu yorumu sanatsal bir biçime uygulayabilme yetisi kazandırılmış bir mezun sanatçı modeline ulaşmayı hedeflemektedir.

Dramatik Yazarlık-Dramaturji Anasanat Dalı

AKADEMİK KADRO

Prof. Dr. Aslıhan ÜNLÜ (Dramatik Yazarlık-Dramaturgi ASD Bşk.)
Prof. Dr. Semih ÇELENK
Doç. Dr. Özlem BELKIS
Dr. Öğr. Üyesi Uğur AKINCI
Dr. Öğr. Üyesi Yasemin SEVİM SALMAN

Sahne Tasarımı Anasanat Dalı

SAHNE TASARIMI ANASANAT DALI, TİYATRO, OPERA-BALE, TV., SİNEMA GİBİ SAHNE VE GÖRÜNTÜ SANATLARININ BİR ÇOK ALANINDA GEREKSİNİM DUYULAN SAHNE VE SET DÜZENLEMELERİNİN TÜM TEKNİK-ESTETİK SORUNLARINI ÇÖZEBİLECEK BİLGİ VE BECERİYİ EDİNMİŞ SAHNE TASARIMI SANATÇILARINI YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR. SAHNE TASARIMI ÖĞRENCİLERİ TÜM BU ALANLARDAKİ TASARIM ÇALIŞMALARI İÇİN GEREKEN DEKOR, KOSTÜM, MAKYAJ, IŞIK, TEKNİK ÇİZİM, MALZEME BİLGİSİ, SES-EFEKT UYGULAMA, KUKLA VE GÖLGE OYUNU TEKNİKLERİ, SET TASARIMI, KUKLADA HAREKET MEKANİĞİ, SAHNE SANATLARINDA DİJİTAL TASARIM VB. DERSLERİ KURAMSAL VE UYGULAMALI OLARAK ALMAKTADIR.

EĞİTİM KADROSUNU OLUŞTURAN ÖĞRETİM ELEMANLARI, YURT İÇİ VE YURT DIŞI AKADEMİK, BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞİMLERİ YAKINDAN TAKİP EDEREK SAHNE TASARIMI ÖĞRENCİLERİNİ DONANIMLI BİR ŞEKİLDE EĞİTMEKTEDİRLER. YIL İÇİNDE EDİNİLEN BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR (27 MART TİYATRO HAFTASI ETKİNLİĞİ KAPSAMINDA, 1 BÜYÜK OYUN, 4 KISA OYUN VE DEKOR – ESKİZ – MAKET SERGİSİYLE) İZLEYİCİ ÖNÜNE ÇIKARILMAKTADIR. SAHNE TASARIMI ÖĞRENCİLERİ KUKLA YAPIMI, OYNATICILIĞI, ENSTALÂSYON ÇALIŞMALARI, VİTRİN TASARIMI, FUAR STAND TASARIMI, MOBİLYA TASARIMI GİBİ GENİŞ YELPAZELİ BİR EĞİTİM DE ALARAK MEZUN OLDUKLARINDA YURT İÇİNDE VE DIŞINDA İŞ HAYATINDA KENDİLERİNE KOLAYLIKLA YER EDİNEBİLMEKTEDİRLER.

AKADEMİK KADRO

Prof. Dr. Selda KULLUK YERDELEN (Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Bşk.)
Dr. Öğr. Üyesi Levent BERBER
Dr. Öğr. Üyesi Atay GERGİN
Öğr. Gör. Aylin Fatma DİNLER
Öğr. Gör. Gülşin ORAL
Öğr. Gör. Ayten ÖĞÜTCÜ

Oyunculuk Anasanat Dalı


Sahne Sanatları Bölümü’nün üç lisans programından biri olan Oyunculuk Anasanat Dalı, Bölümün kuruluş tarihi olan 1976 yılından bu yana eğitim vermektedir. Daha önce Alsancak yerleşkesinde Suat Taşer Sahnesi’ni kullanan Oyunculuk Anasanat Dalı, 2004 yılında Özdemir Nutku Sahnesi’nin de kullanıma girmesiyle Güzel Sanatlar Fakültesi’nin halen hizmet verdiği İnciraltı yerleşkesine taşınmıştır. Mevcut binada Özdemir Nutku Sahnesi dışında bir prova sahnesi, iki dans stüdyosu ve şan derslikleriyle eğitim sürdürülmektedir.

Oyunculuk Anasant Dalı’nın lisans programı; Sahne Sanatları Bölümü’nün diğer dalları ile birlikte alınan teorik dersler dışında dört yılda sekiz yarı yıla yayılan, Doğaçlama ve Mimik, Rol, Sahne, Hareket, Konuşma Sanatı ve Tekniği, Şan, Dans, Eskrim gibi meslek dersleri ve üç anasanat dalının birlikte yürüttüğü Sahne Uygulaması derslerinden oluşmaktadır. Derslerin yanı sıra öğrenciler zorunlu staj ve pratik çalışmalarla, derslerde edindikleri bilgi ve becerileri uygumla çalışmalarında pekiştirirler.

Dört yıllık lisans programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sonrasında ödenekli ve özel tiyatrolar başta olmak üzere televizyon, sinema, seslendirme gibi alanlarda istihdam edilirler.

AKADEMİK KADRO

Dr. Öğr. Üyesi Sibel ERDENK (Anasanat Dalı Başkanı)
Prof.Dr.Hülya NUTKU
Dr. Öğr. Üyesi Selda ERGÜN
Öğr. Gör. Hakkı Barış ERDENK
Arş.Gör.Onur PELİSTER
Arş.Gör. Pelin ECİK YORGANCIOĞLU
Uzm.Kerim DÜNDAR

 

Web Sitesi: http://gsf.deu.edu.tr/tr/sahne-sanatlari/

 

Anahtar Kelimeler: dokuz eylül üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, sahne sanatları bölümü, sahne sanatları, eğitim

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir