MAKALELER

Çember'in Anası - Kumbaracı50

2023.05.27 00:00
| | |
1291

Kumbaracı 50 yapımı "Çember'in Anası'nı Burçak Çöllü yazmış yönetmiş ve müziklerini yapmış.


Kumbaracı 50 yapımı " Çember'in Anası "nı Burçak Çöllü yazmış yönetmiş ve müziklerini yapmış.Sahne tasarımını Cihan Aşar, kostüm tasarımını Sinem Öcalır, ışık tasarımını İsmail Sağır, hareket tasarımını Ayşegül Erkutay, yönetmen yardımcılığını ise Yeşim Sarı üstlenmiş.Dekor uygulamada Efe Arslan, Zekeriya Ece, kostüm uygulamada Cansu Etli, Şirin Keskin İndere, Latif Yılmaz, Riyana Tufanova, Cansu Arslan Saran eserle bütünleşmiş çalışmalara imza atmışlar.

Sevil Akı, Gülhan Kadim, Tolga İskit, ibrahim Arıcı, Ceyda Akel, Murat Kapu, Ayşegül Uraz, Meriç Rakalar başarılı oyunculuk performansları kadar yaşar kıldıkları karakterlere kattıkları inandırıcılık ve sahicilik boyutuyla da her türlü övgüyü fazlasıyla hak ediyorlar.

“ Herkes birbirini öteki saydı. Ben herkesi kendim saydım. O saraydaki Babil Kralı ne yaptıysa ben de yaptım. Ama kral, yaptığı her şeyi kitabelere yazdırdı. Ben, yaptığım her şeyi unuttum. ”

Yenilmiş, susturulmuşlardı.

Bakışları tekinsizdi.Gözleriyse can çekişir gibi... Korkuları kaygılarının biley taşı olmuştu nicedir.Çok uzaktan, bir ömür kadar uzak diyarlardan çıkıp gelmişlerdi o yeraltındaki kente.Güneşe hasrettiler.Zamana hapsolup kalmak istiyorlardı.Adına Çember denilen o kentte asılı kalmak, orada mühürlenmek...

" Onlar sustu, ama biz onları hala duyuyoruz ve gölgelerde hikayelerini fısıldıyoruz. ”

La Pancia, Mehmene Banu, Afet Kadın, Fatma Aliye, Amanda Wingfield gibi sayısız karakteri yorumlamış Sevil Akı, Babil'de kendini kraliçe ilan eden Semiramis 'de de üst düzey, nüanslı, sınır tanımaz oyunculuk potasından yola çıkarak bir başka doruğa ulaşırken, zor, hayli tuzaklı bir rolde denetimli, etkili, yalın oyunculuğunu sergiliyor.

Yazar, müzisyen, oyuncu ve yönetmen, correpetitor olarak yakından izlediğim Burçak Çöllü " Çember'in Anası "nda da yine özenli, başarılı...

Gülhan Kadim " Nihayet Makamı ", " Hayalet Kumpanya ", " Haz Makamı ", " Muamma " da olduğu gibi rolü alıp götürüyor ve yarattığı sahne illüzyonu ile izleyiciyi büyülüyor.

İbrahim Avcı " Barazek " in ardından " Çember'in Anası "nda da, malzemesi bol oyunculuğuyla sözünü, hiç teklemeden söylüyor.

Tolga İskit belleklerde uzun yıllar kalacak bir karakter yaratarak, izleyiciyi adeta Çember'in içine çekiyor.

Oyun sonrası Sevil Akı ve Burçak Çöllü ile kısa bir röportaj yaptım.
 

Pınar Çekirge - Neden " Çember'in Anası " ?

Sevil Akı -  Burçak hep benim için bir oyun yazmak istiyordu, tek kişilik oyunları çok sevmediğimi biliyordu.Sekiz kişilik bir tekst getirdi bana.Okuduğumda hayran kaldım.Ve böylece birbirinden yetenekli insanlarla kesişti yolum.Bu proje benim için çok anlamlı ve güzel.

Burçak Çöllü - " Çember'in Anası " aslında öfkeden doğdu. 

Pınar Çekirge - Öfke mi ?

Burçak Çöllü - Son on beş, yirmi yılda öfkeyle şahit olduğum, gözlemlediğim, pek çok şey vardı. O kadar olumsuzluklar yaşadık ki, insan bir süre sonra bütün bu yaşadıkları karşısında aklı selim sahibi olarak kalabildiğine utanıyor. Ben de, birileri  bizim yerimize de delirsin diye "Çember'in Anası'nı yazdım.

Pınar Çekirge - "Çember'in Anası'nı yazdın, yönettin.Sonuçtan mutlu musun...hayalinin yüzde kaçına eriştin, diye sorsam ?

Burçak Çöllü - Sanırım tiyatro kadar çok bileşenli bir sanat sözkonusu olduğu zaman yazarın hayal ettiğinin yüzde yüzü olması diye bir şey pek söz konusu değil. Güzelliği de biraz burada, farklı insanların ortak bir paydada ama yine de kendine has biçimde birleşmesinde. Ortak paydayı bulmak konusunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum, dolayısıyla mutluyum.

Bir gün, bir zamanda Çember'deydik.Kıstırılmıştık.Babil'in çamurundan çıkmış Semiramis'in tebaasıydık.Kurban alayından kurbanlık kızı kaçıran Semiramis'ti bu.Tanrı Marduk'un sabrı taşmak üzereydi oysa.

" Çember'in Anası ", 2022-2023 Tiyatro Sezonu'nun tiyatroseverlere en değerli armağanlarından biri...izlemenizi öneririm.

Anahtar Kelimeler: Çember in Anası, kumbaracı50



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir