MAKALELER

Bahar Kuaför - Tiyatro İs

2015.02.16 00:00
| | |
5411

Tiyatro İs, yeni oyunu ‘Bahar Kuaför’ ile ocak ayından bu yana seyirci karşısına çıkıyor.

‘Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa!’
 
BAHAR KUAFÖR

Tiyatro İs, yeni oyunu ‘Bahar Kuaför’ ile ocak ayından bu yana seyirci karşısına çıkıyor. Hilal Kuvvet’in yazıp Sündüz Haşar’ın yönettiği oyunda kadınlara sunulan toplumsal roller ve yaşantılar sorgulanıyor:

Kadının adı yok!
Bir kuaför salonu, içeride birbirinden farklı 6 kadın: Biri akşama gelin olacak, yanında görümcesi. Bir diğeri zengin ve sabırsız bir kadın saçına fön çektirmek istiyor; ama kuaförün kafası bozuk, içkili ve zor ayakta duruyor. Kuaför kalfası ise arada kalmış, hem müşterileri hem kuaförü idare etmeye çalışıyor. Bir de hayat kadını var, kuaförün komşusu; yeri geliyor zengin kadına, yeri geliyor görümceye sarıyor. Dışarıda ise karışık olaylar var; polis her tarafı gaza, dumana boğmuş.  Ama içerdekiler kendi dertleriyle muzdarip. Hepsinin hayatında bişeyler eksik ya da yanlış gidiyor. İster zengin, ister hayat kadını, ister gelinlik kız, ister mesleğinde başarılı bir kuaför olsun pek de bişey değişmiyor. Her birinin ailesiyle, eşiyle, sevgilisiyle ya da çevresiyle sorunları var. Ancak sizi şaşırtmıyor anlattıkları, sadece içinizi acıtıyor. Kendilerine sunulandan farklı bir hayat seçemedikleri için karakter bile edinememişler; hepsi klişe, hepsi arabesk hayatlar yaşıyor. Belki de bu yüzden isimleri bile yok. Sonradan aralarına dâhil olacak bir eylemci kız var yalnız onlara benzemeyen; ama o da ne yapacağını bilmiyor henüz. Yapabildiği tek şey, kendini rastgele dışarıdaki mücadelenin içine atmak. Yine de bu 7 kadından biri kendine farklı bir yol çizecek, bakalım onun bir ismi ve kendi kararlarıyla yürütebileceği bir hayatı olacak mı? 
 
Oyun; kadınlara dayatılan iyi kız, iyi eş, iyi anne olma, zengin koca ile evlilik yapma gibi seçenekleri bize sorgulatırken toplumsal eşitsizliği de amansız bir şekilde eleştiriyor. Erkek olmadığı için hayata 1-0 yenik başlayan kadınlar görüyoruz bir anlamda. Atacakları her adımda onay bekleyen; ailesinin, kocasının, çevresinin baskısından korkan, bastırılmış, sindirilmiş, ne istediğini bile bilmeyen insancıklar. 

Ah şu erkekler!
Ancak oyunun bu temel meselenin yanı sıra erkekleri ölçüsüz bir şekilde eleştirdiğini de belirtmek lazım. Kadınların neredeyse bütün sorunları bir baba, bir eş, bir sevgili ya da erkek kardeş ile düğümleniyor. Kuaförün meselesi toplumsal bir içerik bile taşımıyor. Kadınların var olma mücadelesi adeta erkekleri alt etme ya da erkeklerden ayrı bir dünya kurma tahayyülü gibi sahneye yansıyor.

Sahne dışındaki çatışma ortamı da oyuna yeterince dâhil edilmiyor; kim ne için, ne adına, kiminle mücadele ediyor, bunlar nedense belirtilmiyor. Ayrıca içerdekiler de bu konuyla neredeyse hiç ilgilenmiyor. Bu nedenle dışarıdaki mücadele bir horoz dövüşünü andırıyor ve içeridekilerle dışarıdakiler arasında ciddi bir uyuşmazlık dikkati çekiyor. Bir anlamda dışarıdaki dünya erkeklerin, içerdeki dünya kadınların dünyası gibi anlaşılıyor. Kaldı ki eylemci kızın erkek gibi giyinmesi ve oyunun sonunda içeri dâhil olması bu kanıyı kuvvetlendiriyor.

Elbette bu seçim bilerek ya da bilmeyerek yapılmış olabilir; ancak kadınlar kadar erkeklerin de belli toplumsal roller ve kalıplar içine sokulduğunu bir şekilde belirtmek lazım. Çünkü ezen-ezilen çatışmasını erkek dünyasını sorgulamadan sadece kadın erkek sorunlarına indirgemek meseleye bir çözüm getirmiyor. 

Sahneye yansıyanlar
Bununla beraber oyun metni ve oyunculuklar oldukça başarılı. Diyaloglar iyi düzenlenmiş, dil işlek ve akıcı. Oyunun gerilimi, hüznü ve komedisi iyi ayarlanmış. Kadın tipleri gerek metin, gerek oyunculuklarla sahneye doğal bir biçimde yansıtılmış, yaratılan atmosfer güzel. Kısaca seyirciyi sıkmadan, kolayca içine alan, sıcak, samimi bir oyun. Baştan sona keyifle izleyebilirsiniz.

Eğer oyunu merak ediyor ve izlemek istiyorsanız; 23 Şubat, 9 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde Sekizincikat’ta görebilirsiniz.  

Adres: İstiklal Cad. Galatasaray Meydanı No: 108 Aznavur Pasajı Kat:8 Beyoğlu/İST
İletişim: 0 (532) 061 4800


Yazan: Hilal Kuvvet
Yöneten: Sündüz Haşar
Dekor: Sami Berksoy
Kostüm: Ebru Özaydın
Işık: Ushan Çakır
Yönetmen Yardımcıları: Betül Çobanoğlu, Gözde Kısa
Oyuncular: Derya Cumaoğlu, Seda Çakmaksoy, Elif Nur Kerkük, Hilal Kuvvet,    Selin Sevdar, Gülsüm Soydan, Selen Şeşen
Reji Asistanları: Sinem Çubuk, İlayda Türkmen
Dekor Asistanı: Şerif O. Karaman
Grafik Tasarım & İllustrasyon: Philippa Tamsin Dörtbaş
Teaser ve Fotoğraf: C. Deniz Dörtbaş
Proje Koordinatörü: Aslı Samat

Anahtar Kelimeler: tiyatro is, bahar kuaför



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir