“ Perde yavaş yavaş açıldı. Aktörler selam vermek için sahneye dizildiler. En son ben çıktım. Öne doğru yürüdüm. Yürürken balkonlardan üstüme bahar çiçekleri yağmaya başladığını hissettim. Gökten çiçek yağıyordu sanki.. Sahnenin ortasına gelince durdum. Yıllardır kim bilir kaç kez aynı hareketi yapmış, seyirciyi şu durduğum yerden aynı şekilde selamlamıştım. Oysa şimdi ilk kez sırtımı döndüm onlara ve eğilerek yıllarca beraber çalıştığım oyuncularımı selamladım. Doğrulduğum zaman, oyunda işi olsun olmasın tüm Dormen Tiyatrosu’nun sahneyi doldurup beni alkışladıklarını gördüm. ”
Haldun Dormen'in daha önce yayınlanmış üç kitabı" Sürç-ü Lisan Ettikse – Antrakt – İkinci Perde ” bu defa " Anılar " ( Yapı Kredi Yayıncılık.,2023) başlığında tek bir kitapta toplanmış.
" Anılar " ı okurken, sadece Dormen Tiyatrosu tarihini değil, Haldun Dormen'in gözünden bütün o yılları, o dönem oyuncularını, birbirini tamamlayan hatıraları da görür, hatta yaşar gibi oldum.
" Anılar ", hiç kuşkusuz, çok önemli bir eser.Türk tiyatro tarihinde bir devri belgelemiş olması da kıymetini daha da arttırtmakta.
Daha önce de, bahsettiğim gibi, keşke tiyatro sanatçıları özyaşam öykülerini kaleme alsalar...onların her sözü geleceğe bırakılmış birer mektup çünkü.Tartışılmaz bir kaynak.Gerçek bir kılavuz.
Sırada Gülriz Sururi'nin " Kıldan İnce Kılıçtan Keskince " ( Altın Kitaplar.,1978 ) adlı kitabı var, size özellikle hatırlatmak, bahsetmek istediğim.Ve tabii, " Mücap Ofluoğlu"nun " Aynada " ( Mitos/ Boyut Yay., 2006 ) adlı çalışması.
Haldun Dormen imzalı " Anılar " ı ikinci kez okuyacağım.Tadı, hani derler ya, damağımda kaldı çünkü.Öneririm..
Anahtar Kelimeler: haldun dormen
0 Yorum