MAKALELER

Ağaçlar Ayakta Ölür - Tiyatro Kare

2020.09.28 00:00
| | |
12810

Nedim Saban yıllar sonra kendi yönetmenliği ve yönetiminde olan Tiyatro Karede Nevra Serezli’yi ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ adlı oyunuyla...

Annem Güneş Sezai Akmen anısına…


 ‘AĞAÇLAR AYAKTA ÖLÜR’  NEVRA SEREZLİ VE TİYATRO KARE … 


Tiyatro Kare ve Nedim Saban Başarısı

Nedim Saban yıllar sonra  kendi yönetmenliği ve yönetiminde  olan Tiyatro Karede  Nevra Serezli’yi   ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ adlı oyunuyla yeniden 2020 yılının ikinci yarısında yani   pandemi öncesi seyircisiyle  buluşturmuş. Bu buluşmayı  dünya kültüründe hepimizin  bildiği sevdiği ortak unsurlarımızdan biri olması nedeniyle üstte adı belirtilen oyunun ağaç,hayat ve insan olarak sembolize edilen  üçlüsünde  farklı bir lezzetle bu oyunda  usta sanatçının muhteşem oyunculuğuyla birlikte yönetmenin  akılcı yaklaşımıyla oyun yeniden  sunulma  başarısını gerçekleştirmiştir.

Yalnızlık duygusunun  insan yaşamında çoşku ,yaşama sevincini ve ümidi ötelemek yerine sevgiyle sarmalama fikrini öne getirmiş.Gerçek ile gerçekmiş gibi inanmak sarmalından hareketle gülümsemenin kahkaha şekline dönüşerek seyircisini sevgi dokusunda  dinlendirmeyi  Saban hem yönetmen hem de çevirici olara başarmıştır. 

Tiyatro Kare olarak evrensel değerlerin tercih edildiği oyunların repertuarsal tercihinde yenilikçi uslubun gelenekselci yapı ile ters düşmeden bilinçli kaynaşması veya buluşması anlamında asal hedef olarak öne çıkması Tiyatro Kare tarafından benimsenmiş.Tecrübenin oyunculuk olarak üst sanata hizmet edebilirliğini vurgulanırken, gençlere takdim edilen destek için  ise yine Tiyatro Kare  ve Nedim Saban olarak yenilikçi taraf  öne çıkarılmıştır.
 

Ağaçlar Ayakta Ölür ve Yazar Alejandro Casona

‘Los arboles mueren de pie’ ya da Ağaçlar Ayakta Ölür ve Alejandro Casona 1949 da İspanya iç savaşından sonra ihtiyaç olan sevgi ve mutluluk temaları üzerinden insanlığa muhteşem mesajlar  iletmiş.

Nedim Saban’ın kişisel gayretleri ve  Nevra Serezli’nin katılımıyla   oyunun dokusuna olan olumlu etkisi bu ikiliye çalışma şansı ve üstün başarıyı getirmiştir.
Bu oyunun filmsel geçmişini de bilen Türk seyircisi için  duygusal yapısı fazlaca güçlü olan bu çalışma 1964 yıllarını işaret etmiş ve Nedim Saban’ı olaysal motifler anlamında  1970’lere taşımıştır. 

Oyunda babaanne ,kaza, ölüm, torun  ve sevginin getirdiği iyileştirici  haberleşmelerin sahibi sevgili büyükbaba (Nuri Gökaşan)ile Hakan’ın ardına sığınılmış yaşam ve gerçekleşmesi uğruna bir dernek ile kurulan iletişim yine duygusal çaresizlik ile dönemin siyasal portresinde ortaya çıkan hususlarda oluşan insansal portrenin o döneme ait motiflerinde yeniden oyun zihinsel olarak tazelenmiş.Sahne müthiş bir duygu bütünlüğünden seyirciyi yavaş ,yavaş gülümseten duraklarla yeniden toparlayarak umutsuzluktan umuda muhteşem geçişleriyle yeniden sevginin yapıcılığında iyileştiriciliği önemsemiştir.

Sabansı yenilikçi yaklaşımlar sahne düzeni ve oyuncu oluşumunda kendini göstermiş ,sevginin ulaşılmaz iyileştirici etkisiyle birlikte şaşırtıcı motifler oyuna yerleştirilmiş olması yönetmeni istediği başarıya götürmeye  neden olmuştur.

Yaşamda düş gibi olan yalanlar ile gerçeğin birlikte aktarımındaki tercih, gerçekten içimize yönetmen tarafından en doğal şekliyle akıtılmıştır. 

Nevra Serezli , Nuri Gökaşan ve oyuncular ….

Babaanne rolüyle Nevra Serezli’nin Türk Tiyatrosundaki varlığı ve  usta olmanın tanımı  oyunculuk performansında yine alanında bir virtüöz olarak hayranlığımızın kendisine artması olarak yorumlanmıştır.

Büyükbaba Nuri Gökaşan çaresizlik,ölüm ve sevginin  yapıcı köşe taşlarından bir olarak hak ettiği alkışlarımızı müthiş uyumu ve başarısı  ile almıştır.

Burcu Kazbek,Arif Güney,Oral Özer,Meltem Özlevent,Mahir Akgündoğdu Nedim Saban’ın doğru tercihinde ve oyunun başarısında yüksek katkıları olan genç yetenekli  oyuncular olarak  seyircinin  beğenisiniyle buluşmuşlar. 

Tasarımında Cihan Başar, Kostüm Tasarımında Sadık Kızılağaç, Işık Tasarımında İsmail Sağır ile diğer tüm emeği geçen teknik ekip çalışanları  teşekkürlerimizi hak etmiştir.
                                                           

Füsun Akmen Balkaya
                                                       

24.01.2020 /CKM-İst.

*Tiyatro Kare ailesi ve Nedim Saban’la  yeniden buluşma ve yeniden perde açma günlerine özlemle…  

Anahtar Kelimeler: nevra serezli, ağaçlar ayakta ölür, tiyatro kare



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir