Kitap

"Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi" Kenan Özsever

2022.02.18 00:00
| |
0
|
7702


Kenan ÖZSEVER’ in "Geleneksel Japon Tiyatrosu’ndan Batıya Açılan Bir Kapı: Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi" adlı kitabı üzerine…

Kenan ÖZSEVER’ in “Geleneksel Japon Tiyatrosu’ndan Batıya Açılan Bir Kapı: Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi” adlı kitabı üzerine…
Geleneksel Japon tiyatrosunun üç ana türü ve Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi'nin uygulanabilir bir dizgede aktarıldığı "Geleneksel Japon Tiyatrosu’ndan Batıya Açılan Bir Kapı: Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi" adlı kitap mitos boyut yayınevinden çıktı. Oyunculuk alanında kısıtlı Türkçe kaynak olduğu düşünülünce sentez bir oyunculuk yaklaşımının ele alındığı bu kitap alana önemli bir katkı sunuyor. Kenan ÖZSEVER’ in bu kitabı oyuncular, eğitmenler ve tiyatro ile ilgilenen herkes için bir başucu kaynağı niteliğinde.

Kenan Özsever’in “Geleneksel Japon Tiyatrosu’ndan Batıya Açılan Bir Kapı: Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi” çalışması, Oyunculuk Eğitimi alanında bu kapıyı aralamaya çalışan oyuncularımız ve oyunculuk eğitmenlerimiz için bir kılavuz niteliğinde. 

Yoshi Oida yöntemini, Batı’nın salt akılcı çalışmaları sonrasında yaşadığı bir tükenmede Doğu’ya, Afrika’ya, Uzak Doğu’ya yönelme ve buradaki mimetik geleneği araştırma çabaları sırasında girdiği etkileşimlerin bir sonucu olarak görmek gerekir. Batı Tiyatrosu bu dışa açılma ve “öteki”ni anlama, kavrama çabası sırasında kendini de “öteki’nin dünyasına açar. Oida yöntemi bu etkileşim sırasında doğudan batıya yönelen bir sentez arayışıdır. Oida yöntemi erken füzyon çağının getirdiği ilginç bireşimlerden biridir. Geleneksel’in “Hüner” ve “Ustalık”ını Batı’nın aklı ve yöntemi ile bir araya getirme çabasıdır. Oyuncularımızın ve oyunculuk eğitmenlerimizin kılavuz kitaplarından biri olacağına inanıyorum. 
Semih ÇELENK

Yoshi Oida’nın yöntemi, arayışın ve deneyselliğin kutsandığı bir çağda kendisini yetiştirme peşine düşen oyuncunun uğraklarından biri. Bu kitap, kaynaklarından örneklerine Oida yöntemini açıklamanın yanında bir oyuncunun kendisini, kendi kültürünün özünden yeniden yaratmasının da öyküsünü anlatıyor. 
Özlem BELKIS

Yoshi Oida ve oyunculuk yönteminin henüz bilinirliğinin az olduğunu söylemek yanlış olmaz. Oysa karşımızda duran, bizim coğrafyamızdaki gibi Doğu ve Batının kesiştiği kültürlere esin kaynağı olabilecek sentez bir yöntem. Kenan Özsever’in Geleneksel Japon Tiyatrosu’ndan Batıya Açılan Bir Kapı Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi adlı çalışmasını sadece bu düşünüldüğünde dahi çok kıymetli buluyorum. Ayrıca Geleneksel Japon Tiyatrosu üzerine Türkiye’de yapılmış ilk detaylı çalışma olması da bu kitabı değerli kılan bir diğer özelliktir. Son yıllarda oyunculuk üzerine yaptıkları akademik çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmayı başaran yeni kuşak akademisyenlere bir yenisinin eklenmiş olması tiyatro ve oyunculuk sanatının gelişimine dair sevindiricidir. 
Sibel ERDENK

 

KENAN ÖZSEVER
1987 yılında Van’da doğdu. 2005-2008 yılları arasında Van Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk eğitimi alarak çeşitli oyunlarda oynadı. Aynı yıllarda Van Bölge Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. 2008 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı’nı kazandı. Üniversite yıllarında Halk Eğitim Merkezi ve Gençlik Merkezi’nde tiyatro ve diksiyon eğitimi verdi, TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü’nde seslendirme yaptı. 2013 yılında Van Oratoryo Sanat Derneği’ni kurdu, burada 3 yıl tiyatro ve diksiyon eğitimi verdi. 2013-2017 yılları arasında Van Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak görev aldı ve bu dönemde Van Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği kapsamında Carlo Goldoni’nin Yalancı ve Yunus Emre Bozdoğan’ın Yeniden Başlayalım adlı oyunlarını yönetti. 2017 yılında Liberta Sanat Topluluğu adına Sam Bobrick’in Baş Belası adlı oyununu, Sahne Geyik adına da Athol Fugard’ın Ada adlı oyununu yönetti. Aynı yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2018 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nde görevlendirildi. 2019 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Topluluğu adına Fatih Dağdelen’in Mutluluk Başka Yerde adlı kısa oyununu yönetti. Şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nde Doktora eğitimine devam etmekte ve Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Rol Aldığı Oyunlar
Van Devlet Tiyatrosu: Romeo ve Juliet, Akide Şekeri, İntiharın Genel Provası, Kamyon, İki Kalas Bir Heves, Kurbağa Prens, Yedekçi, Ay Işığı Sirki, İmbö, Kurşun Askerin Utancı
Van Bölge Tiyatrosu: Albay Kuş Albay, Harikalar Mutfağı, Ak Masal Kara Masal.


İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
GİRİŞ, 1
1. BÖLÜM
GELENEKSEL JAPON TİYATROSU VE OYUNCULUK ANLAYIŞI
Nō Tiyatrosu ve Kyōgen, 15
Eğitim ve Ardındaki Estetik Kavramlar, 16
Oyunlar ve Rol Kişileri, 19
Maske, 22
Sahne, 23
Dekor ve Kostüm, 25
Kyōgen, 26
Kabuki Tiyatrosu, 29
Oyunlar ve Rol Kişileri, 32
Makyaj, 38
Sahne, 39
Japon Kukla Tiyatrosu “Bunraku”,  42
Kuklalar ve Kukla Oynatıcıları, 44
Sahne, 47
2.BÖLÜM
OYUNCULUKTA YOSHI OIDA YÖNTEMİ
Yoshi Oida’nın Yaşamı ve Eserleri, 50
Yoshi Oida Yöntemi’nin Temel İlkeleri, 56
Alan ve Beden Temizliği, 59
Görüngüsel Yapı, 61
Fiziksel Hazırlık, 61
Hareket Alıştırmaları, 65
Temel Yapı, 78
İçsel Hazırlık, 78
Temel Yapı Alıştırmaları, 81
Nefes ve Ses Alıştırmaları, 88
Rol çalışma ve sahneleme süreci, 96
Oyuncu-Metin İlişkisi, 96
Oyuncu-Partner İlişkisi, 97
Oyuncu-Seyirci İlişkisi, 98
SONUÇ, 102
KAYNAKÇA, 109
ÖZGEÇMİŞ

 


Ayrıca kitap 110 sayfa, mitos boyut yayınevi'nden çıktı. şu anda fiyatı 28 TL

 

Anahtar Kelimeler: Kenan Özsever, Yoshi Oida Oyunculuk Yöntemi

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir