MAKALELER

"Veda" Bir Çağın Değişim Çığlığıdır

2024.03.04 00:00
| | |
2872

Roman uyarlamalarının tutkulu yönetmeni Nedim Saban 1OO.yılımıza bu anlamda bir çalışmayla...
annem Güneş Sezai Akmen anısına…
 
 
 ‘ V E D A’ BİR ÇAĞIN DEĞİŞİM ÇIĞLIĞIDIR.
 
Roman uyarlamalarının tutkulu yönetmeni Nedim Saban 1OO.yılımıza bu anlamda bir çalışmayla ,merhaba demenin keyfini 2023 de Ayşe Kulin’in  Veda’sında tercih olarak kullanmıştır. Saban 1920’li yıllardan 1923 ‘e atıfta bulunarak etkileyici çalışmasında Kulin ‘in emeğine, sanata özgü ciddiyetini öne alarak sahnesinde  yine  bir başarı öyküsüne imza atmıştır.  
 
Ayşe Kulin imzalı  Veda, otobiyografik roman özelliğiyle dedesinin öyküsünü , Kurtuluş Savaşımızın zorlu yıllarının ardından  gelen ,Cumhuriyet dönemine getirerek ve  en belirgin mekanı olan bir konağın şahit olduğu aşk öyküsüyle betimlemiş olması tiyatro sahnesini de  ısıtmıştır.
 
Bu oyunda yönetmen Nedim Saban tarafından önemsenen düşünceler arasında dönemin karmaşası içinde, bireysel farklılıklar ve yine onlar arasında yaşanan öncelikler  ile mekan içinde yaşanan çeşitli katmanlarda oluşan çatışmaların oluşturduğu fırtınaların tablo,tablo seyirciyle birlikteliğinin sağlanması ile çağın değişimine tanık olmanın yanı sıra insan faktörünün  asla geri atılmadan farklı öncelikleri ama sevecen, doğru dil  özellikleriyle yeniden gün ışığına ,aşkın duygusallığıyla çıkarılması asal olmuş biçimsel anlamda renklilik kişiler,kostüm ve müzikle buluşturulmuştur.
 
Okunmak için yazılan Veda romanı Tiyatro Kare tarafından özüne sağdık kalarak yapılan gerekli budamalar ile oynanmak üzere tiyatro sahnesine ait süre içine özenle taşınmış, eserin  biçimsel  özellikleriyle farklı  yeni kuşaklara aktarımınında  sağlanması hususunda önemli çalışma  olmuştur. 
 
Oyunda oyuncu kadrosu kadar sahne tasarım ekibinin başarılı çalışmaları da önemli ve etkili olmuştur.
 
Akademik kimliğiyle  başarılı yönetmen ,oyuncu özelliklerini  kendinde  mükemmelleştirici  senteze ulaştırma  ismi  Nedim Saban  haklı başarının sahibi olmuştur. Saban’ın bir diğer önemli özelliği unutulmuşluğa ise asla müsaade etmeyen vefa duygusunun çok önemli ve öne çıkmışlığıdır.Bunun en şık ve haklı olduğunun örneklerini Türk Tiyatrosunun ustalarıyla yaptığı imrenilesi birlikteliklerde  ,çalışmalarda yaşatması olmuştur.
 
 
 
Saraylı Hanım – (Nevra Serezli) Olağan üstü performansıyla hem kendi rolünün bütün renkleriyle sahne üzerinde yerini alırken, tecrübenin keyfini tüm ekip arkadaşlarına yansıtmasıyla sahnenin dinamiklerini mükemmel şekilde ateşleyerek olağanüstü sahnelerin destekleyicisi olarak hayranlığımızı bir kez daha yinelememize neden olmuş, oyunda ustamızın otoriter ve sözünü herkese kabul ettiren yaşlandıkça söz geçirmeleri biraz yavaşlayan ama özelliklerini hiç yitirmeyen bir güzelliktir
 
 Mehpare (Leyla Feray) Genç ,güzel,akıllı,sıcacık bir kız.Oyun içinde önemli ilişkilerin merkezinde olması zaman içinde üstteki özelliklerine daha cesur bir kimlikle devam etmesi bu değişimin aşkına etkisini farklı geliştirmiştir..
 
Ahmet Reşat(Aziz Sarvan) Osmanlının son maliye nazırı oiup ,bütün nezaketi ve çektiği sıkıntıların tek buluştuğu yer olan bünyesinde, farklı kompozisyonuyla beden dilini en iyi şekilde kullanarak bütün aileye sağladığı desteğiyle hem duygusal uzaklığı hem de yakınlığıyla ailenin veya konağın temel taşlarındandır. Olaylar aslında hep konağın dışında devam ederken ,bu dürüst vatansever nazırın padişaha bağlılığı öne çıkmış.Biraz çaresiz bir aydın sıkıntısı paylaşılmıştır.Küçük,küçük ivmelerle oyunculuğun zirvesine tırmanan yine Sarvan bütün aşamalarda dinginliğin,suskunluğun ardında üstlendiği sorumlulukları dantel gibi oyunculuğuyla işlemeyi başarmıştır .
 
Fatih Gülnar, Mehpare Asiltürk,Zeynep Yılmaz,Alişan Özkan, Gizemnur Topaloğlu,Gizem Çeyhanoğlu  oyunun başarısında destekleriyle alkışlarımızı almışlardır.
 
Kostüm Tasarımında Eylül Gürcan’ın  Dönem kostüm ve aksesuarlar,saç –başlıklarıyla  ve  yine ayakkabıların yaş ve cinsiyete göre değerlendirilmesi, renklendirilme başarısını  kutlamak isterim.
 
Işık Tasarımında Ayşe Ayter, Yönetmen Yardımcılığında Melda Demirtaş,Koreografi Tasarımında Pınar Alkan’ın oyuna anlamlı  çalışmalarını görmekteyiz…
 
* Yönetmen ,yapımcı ve Veda romanına yeni bir nefes getirerek sahneye uyarlayan, Türk Tiyatrosuna, Cumhuriyetin 100.yılında armağan olarak bu çalışmayı  sunan Nedim Saban ve Tiyatro Kareye içten  teşekkürlerimi sunmak isterim.
                                                                   
Füsun Akmen Balkaya/2024.

Anahtar Kelimeler: veda, tiyatro kare



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir