Haber

"Uyan Tanrıça" 18 Ocak'ta Antalya Türkan Şoray Kültür Merkezinde...

2019.12.19 00:00
| |
0
|
5774


Gerçek kahramanlardan yola çıkarak anlatan Uyan Tanrıça ilk oyununu (prömiyeri) Antalya'da yapmaya hazırlanıyor.

UYAN TANRIÇA MÜZİKAL GÖSTERİ  18 OCAK'TA ANTALYA TÜRKAN ŞORAY KÜLTÜR MERKEZİN'DE

Kadınlığın güçlü , gizemli, yaratıcı, dönüştürücü doğasını,  gerçek kahramanlardan yola çıkarak anlatan Uyan Tanrıça ilk oyununu (prömiyeri) Antalya'da yapmaya hazırlanıyor. 


Ülkü Aşaröz ve Savaş Aykılıç’ın  birlikte yazıp yönettikleri müzikli oyunun besteleri Ülkü Aşaröz , müzik düzenlemesi ise Eser Taşkıran imzası taşıyor. Tarihte kadın hakları konusunda çoğu "ölümüne" mücadele veren ve günümüz kadın bilinçlenmesine ışık tutan yedi meşale kadının birbirinden bağımsız ama birbirini bütünleyen öykülerinden oluşan oyunun yapımcısı Oyun Fabrika, süpervizörü Anadolu Aydınlanma Vakfı Kurucu Üyesi yazar, düşünür, sanat bilimci Metin Bobaroğlu Ülkü Aşaröz 'ün rolden role girerken makyaj değişimlerini seyirci önünde gerçekleştirdiği, birbirinden görkemli yedi  kadın kahramanı canlandırdığı ve şarkıları söylediği müzikal şova piyanosu ile şarkıların kompozitörlüğünü  yapan Eser Taşkıran eşlik ediyor. Oyunda yazarlığının yanısıra anlatıcı olarak sahne alan Savaş Aykılıç, kadın kahramanların karşıt güçleri erkek egemen tipleri de canlandırıyor. 

Sahne Boticelli 'nin ünlü Venüs tablosu ile açılıyor. Ardından İskenderiyeli, tarihin ilk kadın bilim insanı, matematikçi ve filozof Hypatia ile devam ediyor. Sonrasında , tarihin ilk ve tek kadın amirali ve ölen eşi Mozolius için Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Mozelium 'u yaptıran ve Yunanlıları ve Rodosluları taktik oyunları ile yenen hemşerimiz savaşçı amazon Artemisia sahne alıyor. Ardından resmi din ve tarih kitaplarından ismi silinen, İsa' nın taşlanmaktan kurtardığı, yeniden diriliş mitinin kilit  tanığı ve bir fahişenin kutsal bir ikona dönüşüm hikayesinin kahramanı  Maria Magdelena, diğer adı ile Mecdelli Meryem arz-ı endam ediyor. 

Ve sıra olanca çelişkileri, isyanları, aşkları, acı ve sevinçleri, acıklı çocukluğu, medyanın ve gizli servislerin elinde oyuncak oluşu, bastırılan kadınlığa karşı kadınlığını alabildiğince açık ve çıplak ortaya koyabilen bir sex ikonunun hayat hikayesi ile Marilyn  Monroe'ya geliyor. 

Onu, Pytya-Nostradamos-Rasputin kehanet geleneğinden gelen, dünya liderlerinin ve gizli servislerin peşinden koştuğu, kör olduğu halde durugörü yeteneği  ile köyüne, ülkesine ve giderek dünyaya ve çağına ışık tutan, kadının haklı yerini almadıkça bir kadına benzeyen dünyamızın huzur bulamayacağını öngören ve anokronojik bir distopyada Trump ile dünyanın falına bakan, çağdaş bir yaman ve kadın şaman olarak Baba Vanga takip ediyor.
 

Finalde ise, başkalarının kız çocuklarını diri diri toprağa gömme geleneklerinin karşısına "kadın erkek eşitliği ve bütünlüğünü koyan, Horosan’dan gelen, Yunus Emre’lerin - Abdal Musa’ların 
- Hacı Bayram Veli’lerin – Mevlana’ların -Ahi Evran’ların ve Şeyh Edebali’lerin piri Hacı Bektaş - ı Veli'yi evinde konuk eden  ve tarihin ilk kadın örgütü olan Bacıyan-ı Rum’un kurucusu olarak dünyaya örnek olmuş kahramanımız Kadıncık Ana’nın  “kardeşlik ve gelin canlar bir olalım” çağrısı , coşkulu final şarkısı ve stilize semah gösterisi ile oyun son buluyor. 

Uyan Tanrıça Antalya'dan sonra 23 Ocak'ta Eskişehir turnesinde sahne alıyor. 

Biletler biletix. com adresinde. 

İletişim ve toplu satış için: MK Sanat Organizasyon  0535 467 60 69  
e-mail [email protected]

 

UYAN TANRIÇA /ÜLKÜ AŞARÖZ 
Oyuncu, yönetmen, müzikal sanatçısı _ 
İstanbul doğumlu sanatçı  küçük yaşta almış olduğu 4 yıl piyano ve 3 yıl Oya Bale Okulunda Temel Bale dersleri ile  sanatla tanıştı.  Sanat aşkı ile büyüyen Ülkü, ortaokul ve lise yıllarında,  Muammer SUN, Cenan AKIN, Selahattin EVCİL ve Sabahat TEKEBAŞ gibi Türk çağdaş müziğin büyük müzisyenlerinden dersler alarak, korolarda, tiyatro ve dans gösterilerinde aldığı rollerle sanat hayatındaki başarılı kariyerinin temellerini atmaya başladı.

 
Ülkü,  Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Oyunculuk Ana Sanat Dalı bölümünü birincilikle kazandığı sene, birbiri ardına gelecek başarılarının ilkine imza atmıştı.
Üniversite yıllarında hocası Prof. Dr. Nurhan Karadağ ile dans tiyatrosu ve müzikal üzerine çalışmalar yaptı.  Aynı zamanda Ankara’da yaşadığı yıllarda  ünlü aranjör Ümit Eroğlu’nun stüdyosu Stüdyo Ankara’da çeşitli cıngıllar, tiyatro ve reklam müzikleri hazırladı. Üç albüm bir single çalışması gerçekleştirdi. “Ülkü Aşaröz 2002 yılında RTÜK için hazırlanan sigara karşıtı Nefes Al isimli şarkısı ve klibi ile TRT TEŞVİK ÖDÜLÜ aldı. 


Yetenekli oyuncu aynı zamanda çok yönlü bir eğitmendir; Sahne sanatları eğitmeni kimliği ile çocuk, genç ve yetişkinlerden oluşan sanat topluluklarını sahneye hazırladı. Çeşitli eğitim kurumlarında uygulamalı sahne  ve ileri oyunculuk teknikleri dersleri verdi.  Yoga – Meditatif Dans dersleri ile psiko-fiziksel sağlığın spordaki adı olan yogayı sanatla harmanladı. Halen  ruh- zihin- beden bütünlüğü ve nefes, omurga farkındalığı, kamera oyunculuğu, diksiyon ve tiyatro üzerine çeşitli gruplara eğitmenlik yapmaktadır.  2018 mayıs ayında “Kadehimde Balık” ,  2019 nisan ayında ‘’Hesapta Aşk’ ’isimli  sözü ve müziği kendisine ait  single çalışmalarına çekmiş olduğu başarılı klipleri ile digital platformlarda yerini almıştır. 


Oyunculuk ve müzik çalışmalarını birlikte yürüten  sanatçı,  çeşitli yapımlarda yer alarak oyunculuk kariyerine devam ediyor.

 

UYAN TANRIÇA / ESER TAŞKIRAN 
Piyanist, besteci, kompozitör  İstanbul doğumlu sanatçı. 4 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’ne girdi. 13 yaşında kompozitör Adnan Saygun’un başkanlığında “Altın Çocuklar Yasası” ile devlet bursu kazandı. Absolüt kulağa sahip olan sanatçı 14 yaşında ilk orkestra şefliğini yaptı. Elisabette Di Stefano ve Ali Darmar ile müzik çalışmalarına devam etti. İtalyan Lisesi’nde ortaokul üçüncü sınıf öğrencisiyken ablası Meltem Taşkıran’la birlikte ilk grupları Gökkuşağı’nı kurdu. Grup Gökkuşağı ile 1987-1989 yılları arasında hem İTÜ hem de Yıldız Teknik Üniversitesi’nin açtığı üniversitelerarası müzik yarışmalarından ödüller kazandı. 1990 yılında yine Gökkuşağı ile Polonya’nın Sopot kentinde yapılan Sopot International Music Festival’da ülkemizi temsil etti; grup,  1.’lik kazandı. Ülkemizi 47 ayrı uluslararası festivalde temsil eden Taşkıran kardeşler, tüm festivallerden ödüllerle döndü.Ağustos 2004’te Mısır’ın İskenderiye kentinde yapılan uluslararası beste yarışmasında dünya birinciliği aldı. Eser Taşkıran 1991 yılında Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspres’e katıldı 2004 yılında bu grupla yolları ayrıldıktan sonra Leman Sam’ın orkestrasını kurdu.Bu orkestranın orkestra şefliği yanında klavye de çaldı.


1995 yılında yine Meltem Taşkıran’la Egoist grubunu kurdu. Egoist’in 1996’da çıkardığı “Artık Yeter” ve 1998’de çıkardğı “Egoist II” albümlerinin tüm beste ve aranjmanları sanatçıya aittir.Harun Kolçak, Burak Kut, Zeynep, Yaşar Kurt, Haluk Levent, Ömür Göksel gibi birçok pop şarkıcısının albümlerinde besteci, aranjör, piyanist, tonmaister gibi görevler üstlendi.Barış Manço’nun 41 yıllık sanat hayatını ortaya koyduğu “Mançoloji” albümüdür, bu albümün aranjörlük ve müzik direktörlüğü görevlerini üstlenmiştir.Sanatçı aynı zamanda, birçok tv programının jenerik müziklerini yaptı.2000-2001 yılında yine Haldun Dormen’in yazıp yönettiği müzikallerde aranjörlük ve orkestra şefliği yaptı.2002 - 2004 yılları arasında Müjdat Gezen SanatMerkezi’nde orkestrasyon ve kayıt teknolojileri dersleri de veren sanatçı çalışmalarına  2002 yılında kurduğu stüdyosunda“sanata saygılı# albümler yaparak devam ediyor.

UYAN TANRIÇA /SAVAŞ AYKILIÇ 

Yazar, yönetmen, oyuncu 
1966 doğumlu sanatçı Savaş Aykılıç , DTCF TİYATRO DRAMATİK YAZARLİK DALI mezunu , oyun yazarı , yönetmen , dizi sinema ve tiyatro  oyuncusu ve oyunculuk eğitmeni. 

ESERLERİ : 1.) "Savaş Aykiliç Toplu Oyunları I. (Aşk Grevi , Ah Şu Büyükler) ve
2.) II. ( Bir Kalem Bir Kılıç Bir De Kalp /Nef'i , Kral Karun , Ksantos Trajedisi , Troya Geçilmez) Mitos Boyut Yayınları,
3.) " Ve Hazerfan Ve Cevheri ve Hasan Çelebi" Türk Hava Kurumu Yayınları 
4.) Ahmet Yesevi (Kitaplaşmamis oyun , Bursa DT. 'de oynandı. 
 

SAHNELENEN ESERLERİ 
1.) AŞK GREVİ ( ABT/Antalya Şehir Tiyatrosu , Tiyatro Rağmen , Tiyatro Merdiven , Ayvalık Sanat Tiyatrosu , İstanbul Jest Tiyatrosu ("Kadın İsterse" adı ile) , vb.
2.) AHMET YESEVİ (Bursa DT yapımı , 2017-2018 sezonları)
3.) AH ŞU BÜYÜKLER (Sayısız Ortaokul ve Amatör Gruplarda)
4.) TROYA GEÇİLMEZ ( Üsküdar Karagöz Tiyatrosu , Kültür Ünv. , vb. 
OYUN YAZARLİGİ ÖDÜLLERİ "Şehit Karınca" ve "Ve Hazerfen Ve Lagari Ve Hasan Çelebi" , Türk Hava Kurumu Oyun Yazım Yarışması 1. ve 2.'lik ödülleri. "Dört Kitabın Manası" , Kültür Bakanlığı Hoşgörü Konulu Film Öyküsü Yazım Yarişmasi Mansiyon. "Aşk Grevi" , ABT , 2010 Lions Tiyatro Ödülleri Halk Jürisi ' Direklerarasi En İyi Uyarlama Oyunu. "Ahmet Yesevi" , 2017 Bursa DT , Bursa Direklerarasi Yazar Ödülü .

Anahtar Kelimeler: uyan tanrıça

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir