MAKALELER

Şölen - Tiyatro Stüdyosu

2010.12.06 00:00
| | |
3247

Her zaman ülkenin batıya dönük yüzü olarak gösterilen İzmir’in sanatsal faaliyetleri, bu sıfatı hak ettiğini gösteriyor...

 

    28. İZMİR TİYATRO GÜNLERİ VE ŞÖLEN...
 
    Tiyatro günlerinin ilk gününde Sabancı Kültür Sarayı’nda bu sezonun çok ses getiren oyunlarından Tiyatro Stüdyosu ve Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun ortak yapımı Şölen’i izleme şansımız oldu.
 
    Kurulduğu günden bu yana tavrından ödün vermeden kaliteli ve farklı oyunlarıyla yoluna devam eden Tiyatro Stüdyosu geleneğini bozmayarak ülkemizde ilk kez sahnelenen Şölen isimli oyunla perdelerini açıyor. Moira Buffini’nin yazdığı, Ahmet Levendoğlu’nun Türkçeye çevirdiği oyun ilk sürprizi ismiyle yapıyor 
izleyicilere.Paige isimli kadının kocasının yeni kitabını kutlamak için düzenlediği şölen hem konuklara hem de izleyicilere bambaşka bir dünyanın kapısını aralıyor.

    Oyunda günümüz dünyası, modern felsefe, değişen ve içi boşalan değer yargılarımız; modernleşme, yalnızlaşma, işlevsizlik, zenginleşme, sınıf atlama ve sınıfsal ayrılıklar olgusunu anlatılıyor. Bir kavram karmaşası içinde çeşitli farklılıkları olan konuklar tarafından biraz anlaşılmaz biçimde bu kavramlar irdelenirken neyin ne olduğu konusunda cevapları ya Paige veriyor ya da istediği cevapların verilmesini sağlıyor. Eserde yazarın ve yönetmenin benimsediği yöntem, Paige’in sorgulama yöntemleri… Dikkatli ve duyarlı bir izleyici ise aslında sorgulananın kendisi olduğunu fark ediyor.
 
    Modern felsefenin birey ekseninde kavramları irdelemesi, bireyi güçlendirirken aynı zamanda yalnızlaştırması; bir anlamda herkes kendi hayatının tanrısıdır düşüncesi; Paige’in yemekte konuklarına sunduğu canlı ıstakozları izleyenler de dahil olmak üzere herkese “tanrıcılık” oynama şansı verir.
 
     Seçim sizindir tanrılar…
 
    Oyun orjinalinde tek perde olmasına rağmen Tiyatro Stüdyosu metni iki perdeye bölmüş ve ilk perdenin finalini ıstakozların kaderini belirleyecek olan konukların karar anıyla yapmış.
 
    Paige(Zuhal Olcay) oyunun başından itibaren gergin bir tavır içindedir. Hem kocası hem de konukları üzerinde hakimiyet kurmakta, planlarına ters giden bir şey olduğunda öfkesini kontrol edememektedir. Zuhal Olcay bugüne kadar oynadığı rollerin çok dışında bir karakterle çıkıyor seyirci karşısına. Onun bedeninde burnu havada, itici, sivri dilli, insanları yaralamaktan zevk alan bir kadın hayat buluyor. Paige’in planından farklı olarak konuklardan birinin gelmemesi, buna karşılık hiç beklenmedik ve Paige’in asla tahammül edemeyeceği bir adamın şölene dahil olması yemekteki karakterlein zenginleşmesini sağlıyor. Üzerinde baskı kurmayı gerektirmeyecek kadar cahil ve korkak görünen Mike, Paige’e bir rahatlık veriyor. Mike hem diğer konuklarla kaynaşır hem de Paige’in kendisiyle yüzleşmesini sağlar. Gergin havasından sıyrılan Paige hayatta hiçbir işe yaramadığına dair itiraflar da bile bulunur.
 
    Zuhal Olcay’ın eşsiz yorumunun yanı sıra bütün ekibin uyumlu ve başarılı oyunculuğu seyirciyi büyülüyor. Ekip içinde özellikle Wynne(Funda İlhan), Mike(Gökçer Genç) ve Sian(Ayça Bingöl) farklarını hissettiriyorlar.
 
    Çok ses getiren bu oyun basında içindeki küfürlerle anılıp bir kısım seyirci tarafından bu doğrultuda eleştirilmiş olsa da, Şölen bu tür yorumların çok daha ötesinde bir oyun. Oyunda küfür asla güldürü malzemesi olarak kullanılmamış, tam tersine içinde bulunulan durumu izleyenlere süslü cümlelerle tasvir etmek yerine, konuyu olabildiğince net ve yalın aktarmış.
 
    Eserin isminin Şölen olması, çok zengin bir zümrenin evinde geçmesi dekorun büyüleyici güzelliğini ön plana çıkarmış. Seyirciyi yormayan, dikkatini dağıtmayan, gözünü boyamayan tam tersi metne hizmet eden bir dekor hazırlamış Behlüldane Tor. Yine aynı düşüncelerle karakterleri yansıtan kostümler tasarlanmış Funda Çebi. Sahne geçişlerinde kullanılan müzik seçimleri olabildiğince sade tutulmuş. Tek mekanda üstelik de bir yemek masasında geçen iki saatlik oyun oyuncuların performansları ve yemek masasının bulunduğu döner platform sayesinde seyircilerin dikkatleri dağılmadan tamamlanıyor.
 
    Sorgulayan, sarsan, düşünmeye iten Şölen en ufak bir ipucu vermeden iki saatlik seyrinin tam zıttı yönünde; kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde sonuçlanıyor. İlk sürprizini ismiyle yapan Şölen, finalinde de seyirciye bir sürpriz yaparak kapatıyor perdesini. Bu muhteşem gösteriyi izlemediyseniz tiyatro adına büyük bir kayıp yaşarsınız…


 

Anahtar Kelimeler: tiyatro studyosu, şölen



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir