MAKALELER

Şekspir Müzikali - Oyun Atölyesi

2008.01.30 00:00
| | |
12653

Shakespeare’in oyunlarından ve sonelerinden hazırlanan Şekspir Müzikali...

Shakespeare’in oyunlarından ve sonelerinden hazırlanan Şekspir Müzikali Haluk Bilginer’in başarılı oyunculuğu ve Tolga Çebi’nin müzikleriyle sezonun en iddialı oyunlarından biri


    Shakespeare’in Nasıl Hoşunuza Giderse adlı eserindeki İnsanın Yedi Çağı adlı tragedyası insan yaşamını özetleyen önemli bir özelliğe sahip. “Bir oyun insanın yedi çağıdır...” der Shakespeare ve insan yaşamının tüm ayrıntılarını anlatır. İşte bu anlatım şimdi Haluk Bilginer’in olağanüstü oyunculuğu ile mükemmel bir müzikale dönüşmüş durumda. Oyun Atölyesi, Shakespeare eserlerinden yaptığı kolajlarla hazırladığı Şekspir Müzikali’ni sahneye taşıdı. 
 
   Shakespeare’in sonelerinden ve oyunlarından bölümlerle oluşturulan Şekspir Müzikali doğumundan itibaren bir erkeğin geçirdiği yedi ayrı bölümü anlatıyor. Kemal Aydoğan, oyunun yönetmeni olarak Shakespeare’in eserlerini güzel bir kolajla seyirciye aktarıyor.

    Tüm duygular yedi bölüm
 
   Dünyada cereyan eden bütün duyguları yedi bölüme yayan yazarı yorumlamak hiç de kolay değil. Haluk Bilginer için bu zorluğu aşmak epey yorucu olmuş gibi gözüküyor. Shakespeare’in tüm oyunlarını yeniden inceleyerek, oyunların içlerinden bölümler seçerek, sonelerini müzikalin içine yerleştirerek oluşturulan bütünlük tek kelime ile mükemmel!
 
   Kadına bağımlı erkek
 
   Oyunda Haluk Bilginer’i erkeğin evrelerini yaşayan kişi olarak izliyoruz. İlk bebeklik yıllarından aşkın hırçınlığına ve ikinci bebeklik dönemine kadar geçen sürede şahane bir oyun ortaya koyuyor Bilginer. Erkeğin gelişim süreci Shakespeare’in duygularına bağlı kalarak geliştiği için, oyunda aşka, hayata ve kadınlara baş kaldırmış bir Haluk Bilginer izliyoruz. 


 
   Sahnede, Bilginer’e eşlik eden dört tane de “Soykarı” bulunuyor. Soytarı sözcüğünden oluşturulan bu kavram müzikalin tüm detaylarında iyi bir görüntü oluşturmuş. Bir erkeğin ilk yıllarından son dönemine dek kadına muhtaç yaşadığını resmeden bu Soykarılar, tüm dramatik çatışma anlarında mükemmel tepkiler gösteriyorlar. Evrim Alaysa, Selen Öztürk, Zeynep Alkaya, Tuğçe Karaoğlan ekibin bütünlüğü içinde çok iyiler. Soykarılar içinde özellikle Evrim Alasya’nın sesine yorumuna hayran kalıyor insan. 
 
   Oyunun müzikleri Tolga Çebi’ye ait. Çebi bu müziklerle mükemmel bir işe imza attığını tüm tiyatro dünyasına kanıtlamış oldu. Birbirinden güzel soneler, oyunlardan seçme bölümler Tolga Çebi müzikleri ile yeniden anlam kazanmış. Enstrümanları çalan ekibin diğer üyeleri de oyunun güzelliğini tamamlayan bir başka önemli ayrıntı. Bengi Günay’ın sahne tasarımı diğer güzel bölümlerin gölgesinde kalsa da oyuna gücünden pek bir şey kaybettirmiyor. 
 
   Oyun Atölyesi ve Şekspir Müzikali yaşamın bir özetini sunuyor. Bu muhteşem müzikali kaçırmayın

Anahtar Kelimeler: Oyun Atölyesi, Şekspir Müzikali 7



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir