MAKALELER

Romeo Ve Juliet - İstanbul Devlet Tiyatrosu

2018.06.13 00:00
| | |
5689

Aralarında kan davası olan Capulet ve Montegue ailelerinin, ilk gençlik çağındaki çocukları birbirine aşık olur ve ataerkil yasaların vardığı uç nokta olan kan davasının hüküm sürdüğü ortamda kavuşamazlar.


ÇANLAR ROMEO VE JÜLİET İÇİN ÇALIYOR


’’Hüzünlü bir barış bu sabahın getirdiği.Güneş kederinden gösteremiyor yüzünü.’’(S.146)


William Shakespeare’in Romeo ve Jüliet oyunu, İstanbul Devlet Tiyatroları’nın Üsküdar Tekel Sahnesi’nde,Makedon yönetmen DejanProjkovski tarafından hazırlanan bir rejiyle sahneleniyor.


Aralarında kan davası olan Capulet ve Montegue ailelerinin, ilk gençlik çağındaki çocukları birbirine aşık olur ve ataerkil yasaların vardığı uç nokta olan kan davasının hüküm sürdüğü ortamda kavuşamazlar. Bu, ne ilk ne de sondur. Romeo’nun dostu Mercutio’nun,kavgayı ayırmak isterken aldığı kılıç yarasıyla, ölmeden önce söylediği ‘’Tanrı belasını versin her iki ailenin de’’ sözü, haklının olmadığı, her iki tarafın da düzenin sürmesini sağladığı, oluşan şiddet ortamının gençlerin ölümüne ve yıkıma neden olduğunu gösterir. 
DejanProjkovski, metne büyük oranda sadık kalarakfarklı bir reji kurmuş, dekor,kostüm ve ışıkla oyunu zamandan soyutlayarak, görsel efektlerledolu, sembolik bir sahneleme gerçekleştirmiş. Romantik, naif bir aşk hikayesinin etrafında vücuda gelen şiddet, hırs, çıkar ve zaafları yeni bir anlatım ve görsellikle ortaya konmuş.


Seyirci salona girdiğinde loş bir ışık altında, sahnenin hemen tamamını kaplayan, otuz santim derinlikte su dolu bir havuzla karşılaşıyor. Sahne gerisindeiçi su olan büyük bir de akvaryum var. Karşılıklı iki duvarda demirden merdivenler ve kirişler, sahnenin önündesağda bir terazi, solda küçük bir kürsüde asılı duran kılıçtan oluşan dekor, seyirciyibu aşk hikayesinin nasıl sahneleneceğini sorgulamaya yöneltiyor.


Oyun, önce elektrogitar müziği, iki tarafın gençlerinin karşılaşması, arkasından suyun içinde sert kavga-dövüş sahnesi ile açılıyor. Tüm oyuncuların deri giysiler ve aksesuarlar kullandıkları sahnelemenin tek istisnası Jüliet, annesi ve dadının Paris’in evlenme isteği üzerine konuştukları 3. sahne oluyor. Cansız mankenlerin üzerindeki16.yy salon elbiselerinin kollarını giyerek, üzerindeymiş gibi gösteriyor,Capulet’lerin salonunu ve ortamını sembolize ediyor, geriye doğru zamansal sıçrama yaratıyorlar.


Suyun içinde oynanmasının daetkisiyle, eylemler ve onların çağrıştırdıkları ön plana çıkıyor, koreografi, müzik, ışık ve su ile oluşturulan görsellik, sözlerin şiirselliğinin önüne geçiyor. Su, kavga sahnelerinde şiddeti, aşk sahnelerinde kırmızı ışıkla tutkuyu ve şehveti, her şey yolunda olduğunda durgun şekilde huzuru, işler karıştığında bulanık görüntüyle huzursuzluğu, özetle duyguları ifade etmedekullanılmış. Anne Capulet’in,Jüliet’i Paris’le evlenmeye ikna için kullandığı sözler sırasında ağzının kıpkırmızı olması şiddeti, babanın Paris’le konuşurken terazinin bir kefesinde içkisi, diğerinde Paris’in para saçması, adaleti sorgulatıcı simgeler olarak kullanılmış. Romeo ve Jüliet’in elma yemesi degençlerin yaşadıkları yasak aşk ve şehveti, Adem ve Havva’nın cennetten kovulmasına gönderme yaparak gençlerin de bir bedel ödeyeceğinin sembolü olarak kullanıldığını düşündürtüyor.Kan davası yüzünden önceki sahnelerde Mercutio ve Tybalt, son olarak da Romeo ve Jüliet’in ölmesi, böylece genç neslin yok olması nedeniyle, son sahnede yağan yağmur ve çanların çalması,geleceğin tehlikede olduğunu sembolize ediyor.


DejanProjovski’ninana metin ve hikayeden kopmadan, modern koreografi ve sahnelemeyle, farklı bir görsellik içeren,seyircinin sahnedeki oyuncularla özdeşleşmesini engelleyenRomeo ve Jülietrejisi; yüzyıllardır değişmeyen, gençlerin hayatını yok eden düzeninsorgulanması için belki bir fırsat oluşturur ve ‘’güneş mutlulukla yüzünü gösterir.’’

 

Anahtar Kelimeler: romeo ve juliet, istanbul devlet tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir