MAKALELER

Reis Bey - Ankara Devlet Tiyatrosu

2019.12.09 00:00
| | |
11999

Reis bey, Van turnesi yoğun bir ilgi ile karşılandı, biletler yok sattı...

Van da bir Reis Bey esti geçti 

Devlet tiyatroların son yıllarda uyguladığı turne programları ile sahneli olan illerde sezon içinde daha fazla oyunun izlenmesine olanak sağlanması ve yerleşik tiyatro kadrosu olmayan yerlere turneler ile oyunların gitmesi, Devlet tiyatroların bu yönü ile ülkenin büyük bir çoğunluğuna ulaşmaya çalışması takdire şayan. Bu turnelerin organizasyonu, sahnenin taşınması zor ve zahmetli bir olay olduğu geçmiş yıllarda turnelerde bulunduğumdan, tecrübe sahibiyim bu kapsamda Ankara Devlet Tiyatrosun oyunu olan Reis bey, Van turnesi yoğun bir ilgi ile karşılandı, biletler yok sattı günler öncesinde rezervasyon yaparaktan, izleme olanağı bulabildim. Öncesinde rezervasyonum olmasa idi, oyunu izleme olanağım mutlakta olmayacaktı.
         

Van sahnesinde bir Necip Fazıl Kısakürek oyunu 23 yıl önce  özel tiyatro turnesi ile Bir Adam Yaratmak oyunu izleme ile başlamıştım, sonraki yıllarda Bolu Şehir Tiyatrosunda aynı oyun da Mansur rolü ile sahne çalışmam olmuştu. Bazı kesim için üstat Necip Fazıl oyun olması daha önce sinema da Haluk Kurdoğlu un muhteşem oyunculuğu oyuna ilgi ve alakayı artırdı. Sinema ve tiyatro arasında ki farkları yazmak değil niyetim ama sinemanın mekân ışık ve uygulamaları, tiyatrodan fazlası ile farlıdır. Sineme da izlediği sinema uyarlaması ile tiyatro eserin  tiyatro sahnesinde izlemesi bazen hayal kırıklığına neden olmak bu yüzden benim naçizane fikrim tiyatro eserleri senaryo olması, gerçek tiyatro izleyicisin değil ama  genel izleyicide oyunun tiyatro sahnelerinden silinmesine neden olmakta, tiyatro  izleyicisin azalmasına nedene olmakta.           

Reis bey oyunu için turne oyunu olduğu için oyuncunun, oynayacağı  sahneye adapte olması ve sahneyi tanımaması ilk oyun için negatif bir handikap olmakta. Bunu nedeni sahnenin yapısı ,akustik yapısı genişliği ,izleyici ile arasındaki mesafe ve izleyicin tepkileri oyunu etkiliyken faktöreler arasında yer alır, bunlarda ilk oynandığı oyunda etkisin gösterdi, replik çakışması ,repliklerin üs perdeden söylenmesi oyunun nazar boncuğu olsa gerek, buna neden Van Devlet Tiyatrosun sahne yapısı farklı bir sahne yapısına sahip olması. Bu farklılık sahnenin derinliğin  ve  yüksek bir sahne olması ses akustiğinin kaybolmasına neden olmasına o sahnenin daimi oyuncusu değilseniz bunu öğrenmeniz zaman almakta ,repliklerde sesinizi duymanız, sizi duyguya sürüklemekte ,bunu hissedemediğiniz zamanlarda duygu yükü düşmekte bu yönü ile ara ara duygu düşüşleri yaşanmasına rağmen oyunculuk harika idi.      

   

Reis bey oyun reji olarak birinci perde asılma sahnesini anlatım olarak Tasvir edilmesi ,  izleyici olarak bana çokta geçmedi. Oyunda anlatıdan çıkıp,  görsel gidişat ve asılma sahnesinde dar ağacı ve basamaktan çıkışı reji olarak düşündüğümde, ip oyuncu boynuna geçirildiğinde oyuncu ile  izleyicin göz teması sonrası sahneyi karartmak ve birinci perdeyi bitirmek ikinci perde için büyük bir hazırlık olurdu diye düşünmedim değil tabi. Bu yönetmenin oyunu yorumlamışı ve öyle tercih yönün olması bazı kesim tarafından oyundaki gibi daha doğru bulundu. Genel olarak yaptığım izleyenler ile sohbet ettiğimde oyun hakkında yorumları dinlemek keyif verir. Oyunun birinci perde bitiminden düşündüğüm rejide  ikinci perdede Reis beyin katar sisi daha iyi şekilde izleyinceye geçeceği kanısındayım, sahnede bu örnekleri mevcut ,Faruk  Erem’in yazmış olduğu oyunda Bir Ceza Avukatının anılarında o asılma sahnesi izleyicin tüylerin diken, diken etmişti, oyunun can alıcı noktası bu olacaktı Reis bey oyunda bu anlatı ile yapılmaya çalışıldı, derler ya ‘’bin kelime anlatamaz bir resmin detayını kendisi gibi’’         

Reis bey Van devlet tiyatrosun bir rüzgar gibi geçti, yüreklere buruk ve hüzün bırakarak büyük ilgi ve alaka uyandırdı. Bir çok kesimi tiyatro salonuna getirmesi ile biletlerin tükenmesi oyunu izleyenlerin yüreklerine bir çizik attı. Fuayede birçok kişi ile sohbet etme olanağım oldu. İlk kez tiyatroya izlemeye gelenlerin olması, değerli kılıyordu oyunu, asıl ihtiyaç duyulun tiyatronun güzel olduğun ve insan için gerekli olduğunu, insana yeni bir şeyler öğreten sosyal bir okul olduğun göstermekti, hiç tiyatro izlemeyenler için bunu sağladı görüştüğüm kirşlerden aldığım feedback ile buna ulaştı.           

Tüm devlet tiyatroları perdeniz açık, alkışınız bol olsun, Reis Bey her oyunuz kapalı gişe olsun.

Anahtar Kelimeler: reis bey



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir