MAKALELER

İyiyim - Ankara Devlet Tiyatrosu

2017.03.14 00:00
| | |
8545

Bir an sadece bir an... İyiliğimiz kötülüğe; şefkatimiz öfkeye; aşkımız içinde kendimizi de öldürdüğümüz bir cinayete dönüşebilir...


Bir an sadece bir an... Umutsuzluğumuz umuda; kabuslarımız güzel hayallere; yalnızlığımız içinde kendimizi de çoğullaştırdığımız bir kalabalığa dönüşebilir.
Bir an; çoğu şeyin ters yüz olmasına neden olabilir!

Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Volkan Özgömeç’in yönetmenliğinde “İyiyim” oyununu Ziraat Sahnesi’nde izledim. Yeni Sahne kapatıldığından beri Kızılay’da oyun izleyememenin burukluğunu hâlâ hissederken Ziraat Sahnesi ile yeniden şehrin göbeğinde bir oyun izlemenin heyecanını hissettim. 


Oyun tek perde ve tek kişilik... Oyunun yazarı Hüseyin Alp Tahmaz. (1965 Sinop doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. British Council’in Aksanat iş birliği ile organize ettiği Mehmet Ergen yönetimindeki “Oyun Yaz” ve “Galataperform / Yeni Metin Yeni Tiyatro” oyun yazarlığı atölyelerine katıldı. “Nereye?”Galataperform’da, “Kasaba” İBB Şehir Tiyatrosu’nda , “Adidas”DOT’da okuma tiyatrosu olarak sahnelendi. “Nereye?” Diyarbakır DT ve Ankara DT’nda, ”İyiyim” Ankara DT’nda sahnelendi. “Kasaba”, 2011 BerlinerFestspiele / Stückemarkt’da, Avrupa Ülkelerinden gönderilen 356 oyun arasından Jürinin adını deklare ettiği 25 oyun arasında yer aldı. “EuropeanTheatreConvention 2012 on-line catalogue of the 119 best contemporary Europian plays for the stage from 41 countries”de yer alan  oyun yazarından biri oldu. “Karşılaşma” Mitos-Boyut Yayınları’ndan “Özendirme Ödülü” (2006). “İyiyim” Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nden “1. Mansiyon Ödülü” (2013), “Nereye?” Lions Tiyatro Ödülleri’nde “En İyi Oyun Yazarı Ödülü” (2014), Ankara Sanat Kurumu Ödülleri’nde “Övgüye Değer Oyun Yazarı” (2014) ödülleri aldı. “Adidas”, “Yolculuk”, Rap” adlı kısa oyunları tiyatro dergilerinde yayınlandı.)


Oyun, çellonun hüzünlü sesiyle başlıyor. (Müzisyen: Hazret Dilan Bedirhanoğlu) Derken sahneye Ayşe karakteri ile Zeynep Hürol giriyor. Telefon konuşmasıyla başlayan oyun, art arda gelen telefon konuşmalarıyla devam ediyor. 


Ayşe’nin doğduğu yer olan Van’ı, çocuk yaşta Van’dan ayrılışlarını, kardeşini nasıl yitirdiğini, babasının annesine uyguladığı şiddeti, İzmir’deki üniversite yaşamını, Van depremini, evliliğini, iş yaşamını, kilolarını, aşağılanmasını, güçlü kadın olma çırpınışlarını ve çevresindeki erkeklerin hayatını nasıl etkilediğini sürekli tekrarlanan “iyiyim” kelimesiyle öğreniyoruz. 


Bir duygu halinden diğer duygu haline geçen Zeynep Hürol’un oyun boyunca enerjisi hiç azalmıyor ve çellonun melodisi oyuna devinim kazandırıyor. Ayşe; kimi zaman neşeli kimi zaman kederli hallerle anlatıyor yaşamını. 


Amerikan mutfaklı küçük salon dekoru, telesekretere düşen telefondaki konuşmalar, ışık tasarımı, dış ses olarak verilen polis sesleri ve balıklar... İyiyim kelimesinin altında ne çok anı ne çok olay ne çok birikmişlik var.


Fakat... Metnin bazı cümleleri çocukluktan 40 yaşına kadar içinde ve dışında gördüğü şiddet, aşağılanma, dayak ve namus olayları etrafında geçen Ayşe’nin, oyunun sonuna doğru annesi ile yaptığı konuşmada “hâlâ seviyor musun?” sorusuyla yapacağı şeyden vazgeçip yaptığı şeyi “bir hiç uğruna mı?” cümlesiyle bağlaması bende metnin kadına uygulanan şiddet anlayışı ile yerine oturmuyor.


Şiddet gören birçok kadının “ama evimin direği”, “ama kocam”, “ama seviyorum”, “bir tokattan ne olacak ki?”, “sarhoşken dövüyor”, “çocuğunu kaybettiği için dövüyor” yaklaşımıyla şiddeti basitleştirip şiddet yapan kişileri anlaşılır kılma cümleleri, kadınlara uygulanan şiddetten çok, şiddet uygulayanı anlama algısına girmemize neden oluyor. Sanırım bu yüzden de Ayşe’nin annesinden çok Ayşe’den babasını ve ona duyduğu sevgiyi dinliyoruz. Ne büyük bir çelişki!


 “Ama”sız şiddete karşı durulan bir memleket özlemiyle...


İyi seyirler...

Yazan : Hüseyin Alp Tahmaz
Yöneten: Volkan Özgömeç
Dekor - Kostüm Tasarımı: Seyhan Kırca
Işık Tasarımı: Osman Uzgören
Besteci: Can Atilla
Yönetmen Yardımcısı: Sinem Şahin
Asistan: Firdevs Aylin Tez
Sahne Amiri: Alaaddin Eryürek
Oyuncular
Zeynep Hürol
Sinem Şahin (Sema Ses)
Cebrail Esen (Kadir Ses)
Davut Akkuş (Polis Ses)
Firdevs Aylin Tez (Polis Ses)
Pınar Özşenol (Çello)

 

Anahtar Kelimeler: iyiyim, ankara devlet tiyatrosu, ankaradt, hüseyin alp tahmaz, volkan özgömeç



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir