Festival

İZMİR ULUSLARARASI KUKLA GÜNLERİ

İZMİR ULUSLARARASI KUKLA GÜNLERİ

2017.04.02 00:00
| |
0
|
8188


Düşünün; bir kukla sanatçısının en önemli başarısı bir takım cansız nesnelerin, izleyicinin hayal gücünü harekete geçirerek,

Festivalin Adı:  İzmir Uluslararası Kukla Günleri

Tarihi:  Her Yılın Mart ayı başında, 15-20 gün sürer (02- 19 Mart 2017)

Hakkında:  ⇒ Altta

Sosyal Medya:  ⇒ Altta

Web:   https://www.izmirkuklagunleri.com/tr

e-posta:  [email protected]

İletişim: Cumhuriyet Bulvarı No: 249 / 3 Park Apt 35220 Alsancak / İZMİR

Telefon:+90 232 4652255
FAX:+90 232 4631897

 

Festivalin Adı:

İZMİR ULUSLARARASI KUKLA GÜNLERİ

Tarihi:

Her Yılın Mart ayı başında, 15-20 gün sürer (02- 19 Mart 2017)

Hakkında:

Hayallerimizin rehberi kuklalar…

Bu yılki festivalin program detayları arasında dolaşırken, belki de dünyanın en ünlü bilim adamı Einstein’ın bir sözü geldi bir anda aklıma. Gelin, festivali Einstein’ın bu sözüyle başlatalım: “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.” Kendini bilime ve bilimsel bilgi üretmeye adamış birinin söylemesi bu sözü bir kez daha anlamlı kılıyor. 

Nedir hayal gücünü bilgiden değerli kılan? Einstein’a göre tüm bildiklerimiz ve anlayabildiklerimiz sınırlı olduğu için, bilgi ona ulaşmamız için bizi bekleyedursun, hayal gücü tüm insanları ve yaşamları kucaklamaya devam ediyor. Bizim, kukla sanatıyla uğraşanların, bu yaklaşımdan derinden etkilenmekle birlikte ona ekleyecek şeylerimiz var. En azından, hayal gücünü en yakından tanıyan sanatçıların kuklacılar olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu sanat diğer hiçbir sanat dalında olmadığı kadar varlığını izleyicilerinin hayal gücü üzerine kurar. 

Düşünün; bir kukla sanatçısının en önemli başarısı bir takım cansız nesnelerin, izleyicinin hayal gücünü harekete geçirerek, canlı oldukları ve bizim de içinde olduğumuz canlılar dünyasının birer parçası oldukları gibi bir yanılsama yaratmasındaki başarı katsayısıyla ölçülür. Diğer bütün genel sanatsal değerlendirmeler bunun ardından yapılır. Bu başarı aynı zamanda izleyicinin hayal gücünün geliştirilmesi amacını da gizliden içinde barındırır. Her kukla oyunu yolculuğuna hayal dünyasına doğru çıkar ve izleyicisiyle arasındaki en güçlü bağ hayaller üzerinden kurulur. İyi de bu buluşma ancak, kukla oyununun karşısında kendisi kadar güçlü ve yetenekli bir hayal gücü bulmasıyla başarıya ulaşabilir. 

Oysa, açıkça söyleyebilirim ki, bugün özellikle izleyicin yaşı büyüdükçe, kukla oyunları karşılarında, buluşup birlikte var olabilecekleri, birbirlerini anlayabilecekleri ve dünyayı değiştirebilecekleri yetenekte hayal dünyaları bulmakta çok zorlanıyorlar. 

Çünkü bugünün dünyasında değerli sayılan şeylerin arasında güçlü bir hayal gücü olmadığından, bir parça şansla belki çocuklukta değil ama kesinlikle ilk gençlik çağlarında, hayal dünyalarımızın itinayla yok edilerek yerine günümüzün tüm geçerli (!) değerlerinin yerleştirilmesi, neredeyse tüm dünyada üzerinde uzlaşılmış yöntemlerle başarılı bir biçimde uygulanmaktadır. İşte belki de bu yüzden ve giderek daha fazla, kukla çocuklara yönelik bir eğlence aracı olarak görülmekte, onun yüzyıllar boyu süren ve belki de varlık nedenlerinin başında gelen, insana kendi gerçekliğini ve gücünü hatırlatan etkisi artık yeterince anlaşılamamaktadır. Öte yandan, kuklaya gereken ilgiyi göstermenin ve hak ettiği değeri vermenin bireylerin hayal güçleri üzerindeki iyileştirici etkilerini kimi toplumlarda, ki bunların tamamı “gelişmiş” toplumlar, görmek olası. 

Kuklayı elbette yalnız gösteriler özelinde değil, aynı zamanda erken çocukluk evrelerinden başlayarak oyun arkadaşı olarak, okullarda yardımcı eğitim aracı ve pedagojik uygulamalar için bir iletişim aracı olarak, sanatsal becerilerin geliştirilmesi için bir çalışma yöntemi olarak da değerlendirmek gelecek kuşakların dünyayı daha yaşanılası bir yer yapabilmeleri için gereken hayal gücüne sahip olmalarını sağlayacaktır. Şu gerçeği asla unutmamalıyız; önce büyük hayaller kurmadan gerçekten büyük şeyleri başaramazsınız. En büyük başarılar en olmayacak düşlerin ardından gelir. Bırakın kuklalar hayal dünyanıza rehberlik yapsın!

Selçuk Dinçer (Festival Direktörü)

 
Video Galeri:

Sosyal Medya: 

https://www.facebook.com/groups/izmirinternationalpuppetdays/

https://twitter.com/izmirpuppetdays

https://www.instagram.com/izmirpuppetdays/

https://www.youtube.com/user/izmirpuppetdays/


Web: 

https://www.izmirkuklagunleri.com/tr

e-posta:

[email protected]

İletişim:

Cumhuriyet Bulvarı No: 249 / 3 Park Apt 35220 Alsancak / İZMİR

Telefon:+90 232 4652255
FAX:+90 232 4631897

 

 

Anahtar Kelimeler: izmir uluslararası kukla günleri

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir