MAKALELER

İblis - Karasahne

2012.01.31 00:00
| | |
4698

Hamlet, William Shakespeare’in 1599 ile 1601 yılları arasında yazdığını bildiğimiz bir trajedidir. ‘Bildiğimiz’ diyorum,

İntikam Hırsı ‘İblis’ Doğuruyor!

Hamlet, William Shakespeare’in 1599 ile 1601 yılları arasında yazdığını bildiğimiz bir trajedidir. ‘Bildiğimiz’ diyorum, çünkü oyunu kimin yazdığı konusunda halen tartışmalar sürmekte. Danimarka’da saray içi entrikaları anlatan oyunda, Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi ile evlenen amcası Claudius’tan aldığı intikam oyunun temel yapısını oluşturur. Oyun ihanet, intikam, ensest, ahlaksızlık konularına değinirken; Hamlet üzerinden bir ülkeyi yöneten takımın ne denli kokuşmuş bir düzen içinde yaşadıklarını cesurca göstermiştir.


 
Kara Sahne bu sene içinde kurulmuş bir topluluk. Manifestolarında alışılagelmiş bazı teatral olgulara ‘isyan’ sayılacak cümlelerle düzene meydan okuyan grubun genç kadrosu kararlı işler yapmaya çalışıyor. Gökhan Korkusuz’ un yazdığı, Shakespeare’ in dünyaca ünlü oyunu ‘Hamlet’ ten yola çıkılarak oluşturulan ‘İblis’, intikam duygusunun esir aldığı insanın bir gecesini izleyene anlatıyor. Prens Hamlet’ in kendi çizgisi dışında, histerik bazı saplantılarını anlatan konu, kimin dürüst kimin sahte işler yaptığını insanların yüzüne çarpıyor.  Hamlet’ in sevgilisi, annesi, amcası, arkadaşları, saray erkanı konu içinde karşımıza çıkarken, seyirci psikolojik çatışmalar içinde sahne ile başbaşa!


 
‘Hamlet’ anlattıkları itibariyle her açıdan değişken bir metin. Prens Hamlet’ in penceresi, Claudius’ un iktidar hırsı, Ophelia ve Gertrude’ nin kadınsı kimliğinin altında yatan şeytansı görüntüsü adeta konuya farklı pencerelerden bakmamız için oluşturulmuş. Konuda her karakterin olaylara karşı kendine özgü bakış açısı var. Yani herkesin durduğu nokta bambaşka! Shakespeare karakterlerini yaratırken öylesine bir yol izlemiş ki, oyunun içine girdiğiniz zaman hangi labirentin sokağında kaybolduğunuzu anlamıyorsunuz! 

Gökhan Korkusuz oyununu oluştururken ve yönetirken Shakespeare gibi düşünerek, genç Prens’in bir gecesinin nasıl trajedilerle geçeceğini iyi hesaplamış. İnsanın nirengi duygusu olan, sevme-sevilme; bağlılık-bağımlılık olguları üzerine ciddi bir düşünce tekniği geliştirmiş. Kin ve nefret olaylarını sahneye yansıtırken, seyirciyi aldatma, riyakarlık, ensest ilişki, iktidar hırsı kavramlarının ortasında tutmuş. Böylelikle yetmiş dakikalık oyun boyunca seyirciler kendilerini odak nokta olan Prens Hamlet’ in yerine koyarak, sıkılmadan bir solukta oyunu izliyorlar. 


 
Çağlar Yalçınkaya, Serdest Vural, Redife Zerener gösterideki performanslarıyla izleyenlerden tam not aldılar. Gitgide çıkmaza doğru giden bir adamın gecesini her açıdan özümsemişler. Hamlet’ in kabusları, korkuları, beklentileri, istekleri oyuncuların bütününü tek noktada birleştiriyor: İntikam! Konu, içinde yaşadığımız çağın iktidar hırsına da göndermeler yapıyor. Türkiye gerçeğine bakar isek, son dönemde yaşanılan olaylar, iktidarı elinden bırakmak istemeyenlerin neleri göze aldıklarını, kiminle ne pazarlıklar yaptıklarını çırılçıplak bizlere gösteriyor. Oyuncuların grupça başarısı ekibin anlatmak istediğini netleştirmiş. 

Kara Sahne, yetmiş dakikalık harika bir tiyatro yolculuğuna davet ediyor sizleri. Prens Hamlet üzerinden yaşadığımız çağda kimlerin ‘İblis’ olduğunu göreceksiniz. 

Oyun, 31 Ocak Salı – 20:30  Barış Manço Kültür Merkezi – Kadıköy’ de... 


Yaşam Kaya / [email protected]  
 

Anahtar Kelimeler: Karasahne, iblis



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir