Festival

Güzel Urla'nın Güzel Festivali

Güzel Urla'nın Güzel Festivali

2019.07.22 00:00
| |
0
|
7021


Urla Belediyesi 8. Uluslar arası Toprak Sahne Tiyatro Festivali..
Urla Belediyesi 8. Uluslar arası Toprak Sahne Tiyatro Festivali
 
Uzaktan baktığımız yaşantılarımız birden içine düştüğümüz yaşantılarımız oluyor; içinde boğulduğumuz yaşantılarımız ise birden uzaktan baktığımız yaşantılarımız... Tiyatro festivalleri sık sık seyirciye kendine bakma alanları yaratan tiyatrocuların, bu kez de kendilerine bakma alanları yaratıyor. Yaptığımız işlere uzak mesafeden ve de ustaların gözünden bakma imkânı buluyoruz. Atölyeler bilgi ve becerilerimizi artırıyor, harmanlıyor, güncel olanı ya da en eski öğrendiğimiz iskeleti yeniden anımsatarak, uğraşımıza yeni pusulalarla bakmamızı sağlıyor. Festivallerin en iyi tarafı da bence bu. Bir de tabi seyircinin bol bol oyun izleme şansı bulması. Urla Belediyesi 8.Toprak Sahne Tiyatro Festivali’nde tüm bu saydıklarımdan çok daha güzel olansa mahallelere, köylere kurulan sahnelerle herkesin gecesinin yahut gündüzünün, sanatın ışığı ile aydınlatılmış olması idi. 
 
Geçen yıl Dilek Şurubu ile bu yıl da Pinokyo ve Donkişot ile katıldığımız Urla Belediyesi 8.Toprak Sahne Tiyatro Festivali bu yıl daha coşkulu başladı. Kortej yürüyüşü tam bir şölen havasındaydı.  Geçen yılki kamp alanına göre bu yılki kamp alanı da hem atölyeler için hem de ekiplerin kaynaşması için daha elverişliydi. 
 
Birbirinden değerli hocaların atölye çalışmaları festivalin son günü ekip çalışmalarının sahnelenmesi ile meyvelerini verdi. Ben ve ekibim zaman zaman Hakan Yavaş hocanın atölye çalışmalarına gözlemci olarak katıldık. Hem günümüzün yaşam biçimi için hem de tiyatrosu için çok şey söyleyen clown tekniğinin önemini ilk kez böylesine derinlikli kavradık.
 
Doğal yaşam içindeki provalarımızda, oyuncunun kendilik duygusunu daha kolay bulduğunu, dolayısı ile rolüne de daha çabuk adapte olduğunu gözlemledim. Aynı etki ile atölye çalışmaları çok verimli geçti. 
 
Tüm festival ekibinin büyük bir özveri ve samimiyetle çalışması, seyircinin güzel ilgisi ile birleşince ortaya güzel bir sonuç çıktı. Atölyelere katılan ekiplerin daha çok gençlerden oluşması da tiyatronun geleceği açısından umut vericiydi. 
 
En son ne zaman yıldızlara bakarak uyudunuz ve sabah üstünüze güneş doğarak uyandınız? Yemyeşil küçük bir ormanın içindeki kamp alanında çadır hayatı içinde bizler bu güzellikleri yaşadık. Ayağı toprağa değince insan sanki başka türlü düşünüyor. Daha hakiki daha samimi. Tiyatro iyidir. 
 
Toprak Sahne başta olmak üzere yediden yetmişe emeği geçen herkese ben ve ekibim Tiyatro Pasaport adına çok teşekkür ediyorum. Nice güzel festivallere… 
Urla sazlık demekmiş, bataklık demekmiş. Eskiden üzüm bağları ile kaplıymış. Sonra tütüne sonra bamyaya dönmüş. Burada “hurma zeytin” denilen, dalında olgunlaşan dünyanın tek zeytini varmış. Seferis burada yaşamış. Necati Cumalı burada yaşamış. Sanat sokağı, mermerli camii, tarihi zeytin üretim atölyesi, dünyadaki birkaç örnekten biri olan karantina binası varmış. Tüm bunları nerden mi öğrendim? Güzel Urla’nın güzel festivali 8.Urla Belediyesi Toprak Sahne Tiyatro Festivali sonundaki Urla gezimizden.
 
Haber : Arzu Kaya

Anahtar Kelimeler: urla toprak sahne festivali, urla, Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir