Dramaturgi: Ağır Roman

AĞIR ROMAN

Oyun Adı: Ağır Roman
Orijinal Adı:

Oyun Hakkında

Sahnelendi mi? Evet
Oyun Türü Oyun
Yazar: Metin Kaçan
Oyunlaştıran: Zerrin Akdenizli
Kişi Sayısı: E:10 K:11 Ç:0
Koro: 0

|
0
|
5167



Video Galeri




Konusu

Toplum tarafından dışlanmış, devlet tarafından onay görmemiş çingenelerin kendilerini varettikleri bu yer onların kalesi gibidir.

Kolera sokak yaşayanlarının hikayelerinden oluşan oyun, tutunamamış bu insanların bir başka deyişle toplum dışı kalmış tüm azınlıkların trajedisidir.

Berber Ali karısı İmine ile evlenip zamanında bu sokağa taşınmıştır. Böylece ailesinin kaderini de bu insanların kaderine bağlamış olur. Küçük oğlu Salih’in bir dikiş Tutturması için çabalarken, büyük oğlu Reco’nun oralardan kaçma isteğine karşı durmaya çalışır.

Reco tarafından onları da kendi gibi bu yaşantıya mahkum ettiği için suçlanan Ali bunu inkar etse de oyunun sonunda kendi kendisini cezalandıracaktır. Ali’nin baskıcı tavrı nedeniyle evin içinde kapalı bir hayat süren , Ali’nin başka kadınlarla ilişkisi yüzünden kadınlığını unutan İmine sonunda delirir. Reco çizim yeteneğini işe dönüştürmek amacıyla mahalleyi ve ailesini terkederek şehrin renkli ışıklarına, daha doğrusu bilmediği bir hayatın karanlığına karışır. Salih ise mahallenin kabadayısı Arap Sado’yu kendine model edinir. Onun mahalledeki etkin ve saygın yeri Salih’de hayranlık uyandırır ve nihayetinde o da mahallenin bıçkınları arasındaki yerini alır. Sado ölürken sustalısını Salih’e emanet ederek onu kendi yerine geçirir. Yaşı henüz genç olduğundan mahallelinin beklentileri karşısında kendi yapabileceğinden daha büyük sorumluluklar yüklenmek zorunda kalır. Karanlık bir gölge gibi mahallenin üzerine çökmüş olan ve ‘Kolera Canavarı’olarak adlandırılmış kimliği belirsiz bir kişinin peşine düşer. Mahallede işlenen cinayetlerin sonunu getirme görevi ona verilmiştir. Salih henüz daha kendisinin kim olduğunu keşfetmeden ‘Alemin Kralı’ olma rolünü üstlenmek Zorunda kalır.

Mahalleye yerleşen Tina adlı bir fahişeye tutulur. Aşkına karşılık bulsa da kadınına sahip çıkmanın yolu paradan geçmektedir. Oysa parası yoktur; yalnızca gücü ve cesareti vardır. Bir yandan mahallenin sorumluluğu bir yanda yaşamaya çalıştığı aşkı arasında sıkışıp kalır. Berber Ali esrar satışından dolayı tutuklanmış ve hapishanede gördüğü işkence

Sonucu bilincini yitirmiştir. Aklı gibi kendini de uçurur ve bir gün mahallelinin arasından yitip gider. Ağabeyi Reco’nun ve babasının yokluğu Salih’i dayanıksız bırakmıştır. Bu arada mahallede işlenen cinayetler herkese korku salmıştır; herkes evinin duvarları arasına çekilir. Mahalleli kendilerini koruyamadığı gerekçesiyle o çok sevdikleri Salih’e sırt çevirir.

Tina ise para kazanmak için bedenini satmak üzere yine çalışmaya başlar. Salih mahalleyi koruyamadığı gibi kadını Tina’yı da koruyamamıştır. Ama Kolera Canavarını yakalamayı başarır.Onu herkesin gözü önünde öldürerek kendini yeniden var eder. Mahallelinin ve alemin tek kralı artık yine Salih olmuştur. Ancak Salih için bu olay bir sondur. İstediği hayatı değil, kendisine biçilen bir kaderi yaşadığını bilmektedir. Bu kaderi değiştirmenin ise yalnızca kendi elinde

Olduğunu bilir. Mahallelinin gözünde bir kahraman olsa da o, Hayata yenik düşmüş ve hayatı yakalayamamış trajik bir kahramandır yalnızca. Oyunun sonunda Sado’nun emaneti olan sustalıyla bileklerini keser ve emaneti yine ait olduğu yere, Sado’nun mezarı başına bırakır.





Yorum

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir