MAKALELER

Çalıkuşu - Tiyatro Kedi

2009.11.20 00:00
| | |
10847

Tiyatro Kedi, Türk Edebiyatı'nın en önemli yazarı Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu" nu sahnelerimize taşıyor...


Edebiyatımızın Kültleşmiş Romanı Sahnelerimizde (Tiyatro Kedi / Çalıkuşu)
  

   Tiyatro Kedi, Türk Edebiyatı'nın en önemli yazarı Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu" nu sahnelerimize taşıyor. Grubun bugüne dek sergilediği oyunlara bakınca, Çalıkuşu eserinin sahnelerimize taşınmasının ne derece önemli olduğu ortaya çıkıyor. Öncelikle sermayenin elinde çürütülerek televizyonlarda boy gösteren edebiyatımızın unutulmaz eserleri, iyiden iyiye yok edilmeye devam ediliyor. Çalıkuşu'nun orijinal hali ile sahnelerimize taşındığını görünce, Tiyatro Kedi'nin popülerist kültürden sıyrılarak, gerçek edebiyatı bizlere sunduğunu anlıyoruz. 
 
    Servet-i Fünun Edebiyatı'nın ihtişamlı, topumdan uzak anlayışı ile uzun seneler cebelleşen edebiyatımız, Realist yazarların ortaya çıkması ile halkın edebiyatı konumuna dönüşmüştür. İşte bu yüzdendir ki, Çalıkuşu anlatıldığı konu ile döneminin en önemli yapıtları arasına girebilmeyi başarmıştır. Konuda genç bir kızın şımarıkça sevgisi yüzünden atıldığı Anadolu macerası, Feride'yi Anadolu gerçeği ile yüz yüze getirmiştir. Reşat Nuri Güntekin, İstanbul'da sırça köşklerde yaşayan karakterini; açlığın, sefilliğin, savaşların ortasına bırakınca toplumcu idealizm bir anda edebiyatımızın vazgeçilmez akımlarından birisi olmuştur. Bu romanla beraber Anadolu Edebiyatı bambaşka alanlara doğru kayacaktır. İstanbul'un boğaz esintili edebiyatı yerini, halkın gerçeklerini anlatan eserlere bırakacaktır. 
 
    Tiyatro Kedi, işte bu denli önemli bir romanı sahnelerimize İpek Kadılar Altıner uyarlamasıyla taşıyor. İpek Kadılar Altıner, konuyu sahnelerimize taşırken, romanda olduğu gibi salt bir geriye dönüş tekniği metodunu kullanmamış. Konuyu ayrı ayrı bölümlere serpiştirerek, Feride'nin yaşadıklarını belli bir zaman aralığına yerleştirmiş. Kamuran'la yaşadıkları, Anadolu'ya açıldığı bölümleri, Doktor Hayrullah ile geçen zamanları ve savaş gerçeği ile yüzleştiği sahneleri oyunun her bölgesinde görülüyor. Böylelikle oyun sıkıcılıktan sıyrılıyor. Bilindik bir öykü sahnelerimizde merak duygusuyla yoğrularak, yeni bir anlam kazanıyor. Fakat bu oyunun önce müzikal olarak yazıldığını ve sonradan değiştirilerek normal bir tiyatro oyununa dönüştürüldüğünü öğrenince çok üzüldüm. İpek Kadılar Altıner'in duygu yüklü şarkı sözlerini Çalıkuşu'nda izlemek biz izleyenler için büyüleyici olurdu. Sonuçta Casablanca ve Müzikaldeki Hayalet müzikallerinin muhteşem şarkı sözlerini yazan Altıner'in, bu oyun içinde şahane sözler yazdığından hiçbir kuşkum yok. 
 
    Oyunda Çalıkuşu Feride'yi Ebru Cündübeyoğlu / Elif Çakman / Dilek Aba üçlüsü oynuyor. Hakan Altıner'in, Feride'nin gelişimsel olarak ilerleyen yaşam döngüsünü bu üçlü üzerinden göstermesi çok iyi bir düşünce. Sonuçta lise yıllarındaki Feride ile Anadolu'da yaşamına devam eden Feride arasında hem bedensel olarak hem de davranışsal olarak büyük farklılıklar olacaktı. Bu durumunun Hakan Altıner tarafından analiz edilmesi konunun da önünü açmış. Sahneyi geniş tutarak büyük dekorlara boğmayan Hakan Altıner, öykünün hızla ilerlemesini de sağlamış. İpek Kadılar Altıner'in uyaralama gücü, yönetimin sahneleme gücü ile birleşmiş. Fakat oyunun ışıklarında bir takım sorunlar mevcut. Oyuncular çoğu yerde gölgede kalıyorlar. Işıklar üzerinde biraz daha çalışılmalı. 
 
    Ebru Cündübeyoğlu, Çalıkuşu'nun yaşadıklarını hissederek oynuyor. Temposu inanılmaz derecede yüksek. Özellikle Elif Çakman / Dilek Aba ile harika bir üçlü oluşturmuş. Sayın Çakman ile Aba öykünün gelişim evrelerinde ön plana çıkarak oyuna müthiş bir enerji katıyorlar. Ebru Cündübeyoğlu'nun duygusal sahneleri biraz daha çalışması gerekli. Özellikle de duygu yüklü bölümlerde ses tonuna dikkat etmeli. Bu küçük eleştiri dışında oyunun bütününde başarılı bir üçlü izliyoruz. Kamuran rolünde izlediğimiz Atılgan Gümüş, Kamuran'ın, Feride'ye duyduğu aşkı güzel yorumlamış. Tarık Papuççuoğlu'nun oynadığı Doktor Hayrullah Bey karakterini, seneler önce TRT'de yayınlanan Çalıkuşu dizisinde Rahmetli Sadri Alışık oynamıştı. Papuççuoğlu'nu izlerken, Sadri Alışık gözlerimin önüne geldi. Ki hem diziyi hem de oyunu izleyenler bana hak vereceklerdir. Tarık Papuççuoğlu, Doktor Hayrullah Bey'i Sadri Alışık kadar güzel oynuyor. Dilek Türker ve Mehmet Ulay da oyuna ustalıklarıyla renk katıyorlar. Özlem Çakar, Abdül Süsler, Erez Ergin Köse, Sanem işler ekibin diğer başarılı isimleri. 
 
    Oyunla ilgili önemli bir son not daha. Esin Engin' in bestelediği Çalıkuşu dizisinin müziklerinin oyunda kullanılması izleyenleri geçmişe sürüklüyor. Bu öyküye Esin Engin müziklerinden başka hiçbir müzikte yakışmazdı zaten. Edebiyatımızın kültleşmiş eseri Çalıkuşu tiyatro sahnelerinde ve izleyenlerini bekliyor. İyi seyirler…

Anahtar Kelimeler: Çalıkuşu, Tiyatro Kedi



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir